4 четения

През почивните дни за кратко се изяснява и позатопля, до сряда ще натрупа още десетина сантиметра

През нощта валежите ще спират и облачността ще се разкъса. Ще духа слаб вятър от североизток. Минималните температури ще бъдат между минус 9 и минус 6. За В. Търново се очаква минимална температура минус 7 гр. През деня облачността на повечето места ще намалява и вечерта и през нощта срещу събота ще бъде незначителна. Около р. Дунав времето ще се задържи облачно. Ще бъде почти тихо. Максималните температури ще бъдат около минус 4 – минус 2. За В.Търново се очаква максимална температура минус 3 гр. Атмосферното налягане ще се понижава.

На тази дата /20 януари/ най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 21.8 през 2014 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 20.0 през 1977 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 42 минути и ще залезе в 17 часа и 15 минути. Фаза на Луната: осем денонощия преди новолуние.

В събота и неделя ще има променлива до незначителна облачност и ще бъде почти тихо. Минималните температури ще бъдат между минус 15 и минус 10, в местата с котловинен характер на релефа до минус 20 – минус 18. В следобедните часове за кратко ще се затопля и максималните температури ще достигат до минус 1 – 2 гр. В понеделник облачността ще се увеличава и вечерта и през нощта срещу вторник ще бъде значителна. Ще духа слаб вятър от изток. Във вторник и сряда ще бъде облачно с превалявания от сняг. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Очаква се да се образува нова снежна покривка около 10 см. В тези дни температурите още малко ще се повишат. Минималните ще бъдат между минус 7 и минус 4. Максималните ще бъдат между минус 2 и 1. В четвъртък облачността ще намалее и ще бъде почти тихо, но студено – сутринта минималните температури ще бъдат между минус 18 и минус 13. Максималните през деня ще достигат до минус 7 – минус 4.

Над западните и централните части на Стара планина в петък облачността ще намалее. Ще духа слаб до умерен вятър от северната четвърт. В събота и неделя ще има променлива облачност и вятърът ще бъде умерен от източната четвърт. В понеделник облачността ще бъде предимно значителна и ще духа силен вятър от югозапад. Във вторник и сряда се очаква облачно време с превалявания от сняг. Ще духа силен вятър от север-североизток. В четвъртък облачността ще намалее и вятърът от североизток ще отслабне. Максималните температури на 1200 м в петък ще бъдат около минус 4 и ще се повишават до понеделник до около 0 – 1. От вторник до четвъртък ще се понижават и в четвъртък ще бъдат около минус 10. На 2000 м температурите през целия период ще бъдат с около 5 по-ниски от тези на 1200 м.

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

untitled
Снимка: sinoptik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!