Спорт

Шахматни вълнения и много награди за малчугани от четири великотърновски училища

42 деца участваха в турнира за купа “Етър“ по шахмат в шахклуба на стадион „Ивайло“. Състезателите бяха разделени в три потока – момчета в първи клас, момчета 2-5 клас и отделно за момичета. Турнирът бе първи за годината на ШК „Етър“, като събра ученици от ОУ „Бачо Киро”, СУ „Вела Благоева”, СУ „Емилиян Станев” и ОУ „Св. Патриарх Евтимий”. Включиха се и ученици по програмата „Твоят час”.

При най-малките бяха раздадени 6 медала, като доминираха представителите на ОУ „Св. Патриарх Евтимий”, които окупираха първите 4 места. Победител в генералното класиране с 5 от 5 точки и златен медалист е Веселин Чамурков, следван от своя брат Слав Чамурков с 4 точки. Бронзовият медал остана за Мартин Кънчев с 3,5 т. Четвърти е Преслав Желязков с 3 т. Петко Петков е най-добре представилия се от ОУ „Бачо Киро” и получи златен медал в група „Б“. Сребърният бе за Ангел Витанов от СУ „Вела Благоева”, а бронзовият за Йордан Ангелов от СУ „Емилиян Станев”. Награди за дебютанти получиха Борис Глушков и Андрей Памуков.

Момичетата играха в обща група 1 – 4 клас и отделни класирания също в 5 кръга. Победителки в генералното класиране са отново близначки, четвъртокласничките Александра и Виктория Маринови от „Св. Патриарх Евтимий”. Александра постигна 5 точки и спечели първия си златен медал, изпреварвайки с точка сестра си. Бронзовият медал отиде при Адрияна Станчева от СУ „Емилиян Станев”. При момичетата от втори клас златен медал спечели Силвия Коджабашева от „Св. Патриарх Евтимий” с 4 точки. След нея се нареди Марина Симеонова с 3 точки и Ивайла Прокопиева с 2,5 – двете от СУ „Емилиян Станев”. Златото при първокласничките спечели Стефани Бижева от СУ „Емилиян Станев” с 3 точки. Сребърен медал за Никол Желязкова от „Св. Патриарх Евтимий” и бронзов за Анна Христова от СУ „Емилиян Станев”.

Първите трима в генералното класиране във възрастта 2-5 клас са четвъртокласници от представителния отбор на ШК „Етър“. Победител е Стилиан Ангелов с 6 от 6 точки, който е ученик в ОУ „Св. Патриарх Евтимий”. Второ-трето място разделиха неговият брат близнак Кристиан и Никола Николов с 4,5 т., но сребърният медал взе Никола Николов от СУ „Емилиян Сsport (2)танев” с по-добри показатели. Най-добри дебютанти сред четвъртокласниците бяха Теодор Вълчев и Йордан Иванов от същото училище, които получиха шахматна литература. При трети клас първото място спечели Герасим Русев с 3,5 точки и е най-добър дебютант. Среброто остана при Виктор Бенков с 3 т., а бронзът при Борис Джамбазов с 2,5 т. Тримата са ученици от СУ „Емилиян Станев”. Сред второкласниците пък водещи бяха представителите на ОУ «Св. Патриарх Евтимий”. Шампион стана Боян Цаков, който е и четвърти в генералното класиране с 4 точки. Сребърният медал отиде у Михаел Михайлов с 3 т., а бронзовото отличие при Данаил Павлов от СУ „Емилиян Станев”. Той получи и награда за най-добър дебютант от тази възрастова група.

Междувременно в ОУ „Св. Патриарх Евтимий” се проведе вътрешен турнир по програмата „Твоят час“. Участваха общо 22 деца, които играха предварителни квалификации за разпределение на призовите 3 места в две групи – до 2-ри клас и до 3-и клас. Тук участваха смесено момичета и момчета, но интересното е, че доминираха представителките на „слабия” пол. На първо място в генералното класиране и групата от 2-ри клас бе Силвия Коджабашева, която спечели втори златен медал. Втора е Никол Желязкова, третото място е за Виктор Гутев. В групата до 3-ти клас победителка е Славена Димитрова пред Пресиян Йорданов и Диляна.

В СУ „Емилиян Станев” и ОУ „Св. Патриарх Евтимий” от тази година стартира безплатно обучение за начално ниво и за по-напреднали, което обхваща около 80 ученици. Благодарение на подкрепата и отличните условия, осигурени от директорите Кина Котларска и Иваничка Петкова, шахматистите от тези училища доминират на държавните първенства и ученически игри през последните години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *