17 четения

Шестокласник подреди изложба с близо 100 животински и растителни вида от България

Антон Гушев мечтае да открие нов представител на флората и фауната

БЛИЗО 100 РАЗЛИЧНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ФЛОРАТА И ФАУНАТА В БЪЛГАРИЯ ПОДРЕДИ В ПЪРВАТА СИ САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА ШЕСТОКЛАСНИКЪТ АНТОН ГУШЕВ. Малчуганът е възпитаник на Основно училище „Димитър Благоев“ във Велико Търново и вчера се превърна в голямата атракция на школото си.

Пеперуди, бръмбари, скакалци, водни кончета, жаби, представител на вида тритон, змии, скорпиони и дори един паяк тарантула има в колекцията си Антон. С изключение на тарантулата и големия скорпион всички животинки в изложбата са събирани по гори и планини лично от момчето. „Големият скорпион не се среща у нас, обаче този, малкият – да. Има го в горите и се намира под камъните. Там съм го търсил и аз. Отровата му е силна колкото тази на пчелите. Няма страшно“, обяснява Антон, който се занимава с това от малък. Казва, че помни как майка му го оставяла да пълзи вкъщи и да се забавлява сам. Неговото забавление тогава било да изследва бръмбарите, които се правели на домашни любимци. „Мама първо пищеше, още се страхува от тези животинки, но вече взе да свиква да ме гледа как ги спиртосвам и набождам на топлийки. Обаче да знаеш, не е лесно това. Трябва много умело да ги забодеш на топлийката, иначе може да унищожиш екземпляра. Освен това всяко насекомо си има точно определено място, на което да го набодеш“, разказва Антон.

В гората той намерил и една малка жълтобуза жаба, която дори се опитал да отглежда вкъщи. Но животинката живяла само една година и след това станала част от колекцията с препарирани животни. Като другата жаба, която е най-широко разпространена у нас и се намира около всички водоеми – голямата водна жаба.

В колекцията си малчуганът има и един огнен тритон, който също е част от родната фауна, има и морски скариди, които живеят в Черно море. Кожите на два смока – мишка и стрелец, е намерил по горите Антон и веднага решил, че те ще му свършат работа за колекцията. „Всички змии ядат мишки, но този смок явно много ги обича, за да го кръстят смок мишка. А другият се нарича стрелец, защото много бързо се изстрелва“, вещо обяснява пред свои съученици шестокласникът. След това подробно им разяснява как е ловил пеперудите, водните кончета и бръмбарите и как ги е инжектирал със спиртен разтвор, за да ги запази. Антон е съхранил дори няколко миризливки, за които признава, че никак не се поколебал. Ловил ги е през зимата, когато буболечките не издават ужасната си миризма.

ДЕСЕТИНА РАЗЛИЧНИ ШИШАРКИ, ПЛЕСЕНИ И МЪХОВЕ, КОИТО ПЪК СА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МНОГОБРОЙНИТЕ ДЪРВЕСНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПОКАЗВА ОЩЕ АНТОН ГУШЕВ. Има и две гъби пърхутки – едната огромна, другата с размерите на бебешко юмруче. „Тези две гъби са доказателство, че почвата в Балкана е много по-богата на минерални вещества. Виж каква голяма е гъбата, която съм намерил в планината, и виж тази от полето колко е мъничка“, казва още малчуганът и обяснява, че от години трупа знания от книги, интернет, научно-популярни филми и от училище.

Голямата атракция в неговата колекция са различните видове пера – от пауни, сврака, сокол, ястреб, ловен фазан, токачка, женски и мъжки щраус. До тях се подвизава челюст на сръндак и част от единия му рог и една екзотична опашка от сурикат, която малчуганът си е купил като сувенир от някакви индианци.

Антон Гушев мечтае да стане изследовател и някой ден да открие нов животински или растителен вид. Дотогава е решил да продължава да събира каквото види, особено гадинките, които минават през дома му. Така хем няма да се плаши майка му, хем той ще обогатява познанията си за насекомите в България. „Имам си един шкаф, който е специално направен за колекцията. Там ги съхранявам при определени условия, пък и да не се виждат много-много“, усмихва се малчуганът, когато става дума не го ли е страх да броди нощем из стаята си, където спят всички спиртосани животинки.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

2 коментара за “Шестокласник подреди изложба с близо 100 животински и растителни вида от България

 • 20.01.2017 в 13:24
  Permalink

  БРАВО, Антон! Пожелавам ти да станеш прочут изследовател, а ние да се наслаждаваме на твоите успехи чрез National Geographic.

  Отговор
 • 20.01.2017 в 13:42
  Permalink

  Браво, Антон! Ти вече си изследовател.Дано повече хора видят изложбата ти .Това е уникално нещо.Дерзай и дано намериш последователи .

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!