„Щастливата папка” ще помага на бременните жени във В. Търново

Специални информационни папки, предназначени за бременни жени, разработи Центърът за предродилна подготовка Happy mums във Велико Търново. Те ще бъдат предлагани на бъдещите майки безплатно при първоначалното им посещение в женска консултация в старата столица и региона. Ще могат да ги получат също и на място в центъра или да бъдат заявени чрез сайт на Happy mums и да се доставят по пощата. Тиражът на папките е 2000 броя и са отпечатани с финансовата подкрепа на водещите световни фирми за бебешки продукти NUK и Mustela и Cells4Life.

В тези папки бъдещите майки ще могат да съхраняват всички документи на бременността – изследвания, снимки от ехографии и други, и ще съдържа ключови здравни послания, насочени към здравето на бременната жена и нейното бебе. Също така в папките ще бъдат включени здравни послания, които да информират бременните жени за ранни признаци на потенциални проблеми както по отношение на тяхното здраве, така и по отношение на здравето на бебето. Съветите, отпечатани в папката, ще ги насочват своевременно към разговор с наблюдаващият лекар или акушерка, а също и към действия и мерки за нормално протичане на бременността, раждането и следродовия период.

„Работейки почти 8 години с бъдещи родители, ние, акушерките и специалистите от Центъра за предродилна подготовка Happy Mum, забелязахме, че по време на бременността жените много често се чувстват объркани в морето от информация, която получават. Както по отношение на нормалното протичане на бременността, раждането и живота с бебето, така и по отношение на това кога трябва да потърсят помощ или да се обърнат към лекар или акушерка. Много често имат притеснения да задават въпроси поради незнание какво точно да попитат или от притеснение”, разказа Тони Калушкова, управител на Happy mums. Това е техният принос по повод Деня на родилната помощ – 21 януари. Допълва, че според Националната програма за подобряване на майчино и детско здраве 2014 – 2020 най-важните показатели за страната ни в последните години – перинатална детска смъртност, мъртвораждаемост, постнеонатална детска смъртност и обхват на бременните жени с наблюдение до 3-ия лунарен месец, показват проблеми, които влияят сериозно върху здравето на тези контингенти. Това от своя страна води до закъсняло търсене на помощ, понякога и до усложнение както по отношение на майката, така и на бебето.

За да помогнат на бъдещите майки в информационния поток, с който се сблъскват, решават да систематизират нужната за тях информация за бременността, раждането и живота с бебето. Така се ражда и проектът „Щастливата папка“, чиято цел е бъдещите майки да имат винаги подръка важна и насочваща информация, от която да се възползват в нужния момент.

One thought on “„Щастливата папка” ще помага на бременните жени във В. Търново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *