23 четения

Благотворителен бал даде началото на национална дарителска кампания за университетския храм

Църквата „Св. Евтимий, Патриарх Търновски“ трябва да бъде завършена до 22 септември

55 050 ЛВ. БЯХА СЪБРАНИ ЗА ДОИЗГРАЖДАНЕТО НА УНИВЕРСИТЕТСКИЯ ХРАМ „СВ. ЕВТИМИЙ, ПАТРИАРХ ТЪРНОВСКИ” ПО ВРЕМЕ НА БЛАГОТВОРИТЕЛНИЯ БАЛ в петък вечерта в хотел „Янтра”. На него дойдоха 120 души, готови да помогнат на каузата, зад която застанаха ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов и бизнесменът Стефан Шарлопов, възпитаник на вуза и основен спонсор за изграждането на храма. Благотворителният бал даде началото на мащабна национална дарителска кампания, чиято цел е да бъдат набрани около 200 000 лв., нужни за окончателното завършване на църквата. „От куверти, търг и томбола бяха събрани първите 55 000 лв. 20 000 лв. дадоха бизнесмени и приятели на Стефан Шарлопов, които не успяха да се включат в търга, в който бяха разиграни картини, икони и фотографии, предоставени от преподаватели на Великотърновския университет и г-н Стефан Шарлопов. Парламентарната група на ГЕРБ и народните представители от Четвърти великотърновски избирателен район дариха 5000 лв. Великотърновска строителна фирма обяви, че се ангажира да извърши външната облицовка на храма, а медният обков на кубетата на църквата, чиято цена възлиза на 60 000 лв., се дарява от приятел на Стефан Шарлопов. RG Corporation предоставя останалите необходими средства за довършването на университетския храм. Благотворителната кауза на Великотърновския университет е подкрепена и от Генералното консулство на Руската федерация в Русе.

„СЛЕД БЛИЗО ОСЕМГОДИШНО ПРЕКЪСВАНЕ ОТНОВО ОТПРАВЯМ АПЕЛ КЪМ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ, ЗАЩОТО ДЕЛОТО НИ Е БЪЛГАРСКО. Изграждането на храм не бива да е деяние на един човек, затова се надявам, че всеки от нас ще участва с колкото му е по силите. Защото, да вдигнем църква, е въпрос на вяра. Храмът ще ни върне вярата, че сме народ и можем сами да се справим”, каза няколко часа преди благотворителния бал ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов. Той даде старта на националната кампания заедно със своя колега проф. Иван Харалампиев и Стефан Шарлопов.

„Този храм е моя стара мечта, с която започнах работата си като ректор. Щастлив съм, че проф. Бонджолов отново е започнал да работи по църквата и ще довърши започналото от мен”, каза проф. Харалампиев и припомни, че историята на университетския храм започнала с един разговор между него и Стефан Шарлопов.

Патриарх Максим и всички членове на Светия синод на Българската православна църква бяха гости на ВТУ за два дни през 2003 г., когато беше направена и първата копка за новия храм. Поводът – 610 г. от смъртта на свети Евтимий. Три години след това церемонията трябваше да бъде повторена заради промененото място, на което вече се издига църквата. Година по-късно беше регистрирано сдружение „Майка България”, по сметките на което започнаха да постъпват първите дарения.

С 500 000 лв. храмът беше завършен до груб строеж, но след това строителството спря. „Заради тежката световна криза нямах възможност да финансирам делото. Но 10 г. по-късно, след като много мои колеги преструктурираха бизнеса си, отново можем да започнем. И започнахме. Дори и никой да не преведе и лев по сметката, аз сам ще завърша църквата. Макар че не искам да е 15-vtuтака”, призна миналия ден Стефан Шарлопов и разказа, че всъщност първите, които са поискали да помогнат, са били две от децата му. Малката му дъщеря Стефани дала събраните от сурвакане 20 лв. „Ще ги сложа в рамка и тези 20 лв. ще са последните 20 лв., които ще инвестираме в църквата. Както и парите от касичката на сина ми Илия, който, като видя сестра си, също поиска да се включи”, каза Стефан Шарлопов по време на официалното представяне на националната кампания.

НА 22 СЕПТЕМВРИ ЩЕ БЪДЕ ЗАВЪРШЕН УНИВЕРСИТЕТСКИЯТ ХРАМ, ЕДИНСТВЕНИЯТ В БЪЛГАРИЯ, КОЙТО НОСИ ИМЕТО НА СВ. ЕВТИМИЙ, ПАТРИАРХ ТЪРНОВСКИ, ГАРАНТИРАХА ПРОФ. Бонджолов и Стефан Шарлопов. Тогава всички, спомогнали за осъществяването на каузата, ще получат грамоти за дарение.

Веднага след това започва работа и по изграждането на иконостаса и стенописването. Проектите за тях са дело на преподаватели и студенти от Православния богословски факултет на ВТУ.

Покойният вече арх. Теофил Теофилов е проектант на храма. По негова идея църквата има и параклис, който е наречен на патроните на университета – братята Кирил и Методий.

В петък, на 20 януари, в деня на свети Евтимий, Патриарх Търновски, Великотърновският университет почете светеца. В университетския храм беше отслужен акатист, а след службата бяха поднесени цветя пред паметника на св. Евтимий.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

2 коментара за “Благотворителен бал даде началото на национална дарителска кампания за университетския храм

 • 23.01.2017 в 15:26
  Permalink

  Доцент Гено Генов твърди,че от ВТУ са източени милиони,тече проверка от съответните органи.Ако е вярно е цинизъм подобен “благотворителен бал“

  Отговор
 • 23.01.2017 в 19:15
  Permalink

  Може би не съм права, но не разбирам, необходим ли е нов храм? В града има десетки църкви, които имат остра нужда от реставрацията. Самият университет има толкова проблеми. Руската църква е недовършена от толкова години. Разумно ли е това?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!