7 четения

Пожарникари спасиха затрупан в преспите дядо в махала Ивановци

ПОЖАРНИКАРИТЕ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СПАСИХА В ПЕТЪК СУТРИНТА ЖИТЕЛ НА МАХАЛА Ивановци край село Мишеморков хан. Операцията бе извършена по искане на кмета, който се обадил за помощ на директора на Областната пожарна комисар Красимир Кръстев. Четирима огнеборци използваха специализирана високопроходима техника, за да достигнат по стръмния и тесен път, затрупан в преспи, до 78-годишния Михо Георгиев и да го транспортират, за да отиде на преглед до белодробната болница във Велико Търново.

Пенсионерът живее в Стара Загора, но зимите изкарва в Ивановци. В селцето са останали само двама жители – той и възрастната баба Тодорка, която обаче в момента е при сина си в Дебелец, разказа кметският наместник на Райковци и Ивановци Петьо Коев. По думите му, двамата постоянни жители са свикнали със суровите зими в Балкана и се запасяват с храна, вода и лекарства, ала няма как да прогнозират кога ще ги сполети болест.

„Прилежащите пътища към Райковци са коларски, тесни и стръмни. Без специализирана техника не може да се стига при такъв голям снеговалеж“, бе категоричен Коев. В Ивановци има извор, откъдето двамата си набавят вода. Дядо Михо е боледувал от двустранна бронхопневмония и навярно се повтаря заболяването му. Той ще бъде транспортиран от негов приятел до диспансера във Велико Търново, където се води на отчет, и след като се оправи, пак ще се завърне тук“, добавя кметският наместник. Четиримата огнеборци пристигнали с амфибия и за 40 минути успели да стигнат до къщата на пенсионера и да го транспортират до главния път.

„Пътят до селото е изключително тесен, стръмен, на места имаше навявания и преспи около 2 метра, не можеше да се почисти с нормална техника и затова използвахме специализираната, която имаме, за да достигнем до него“, разказаха спасителите.

Нели ГЕОРГИЕВА

2 коментара за “Пожарникари спасиха затрупан в преспите дядо в махала Ивановци

 • 23.01.2017 в 16:01
  Permalink

  …амфибиите плуват по вода…май…

  Отговор
 • 23.01.2017 в 21:01
  Permalink

  Обикновено,хората прекарват зимата в града и лятото на село?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!