В Царевец спазиха ритуала „Къпанки”

ОТ ГОДИНИ МЛАДОЖЕНЦИТЕ НА СВИЩОВСКОТО СЕЛО ЦАРЕВЕЦ УЧАСТВАТ В РИТУАЛА „КЪПАНКИ”, КОЙТО СЕ ПРОВЕЖДА В СРЕДАТА НА ЯНУАРИ ВЪПРЕКИ СТУДОВЕТЕ. Мъжете, минали под венчило през изминалата година, се къпят на селската чешма, като по този начин засвидетелстват своята мъжественост и готовност да създадат здраво семейство.

В ритуала тази година участваха трима смелчаци – на 30, на 33 и на 40 г. Младите мъже харесват българските традиции и вярват, че участието в ритуала „Къпанки” носи здраве и плодородие.

Още от сутринта младоженците с техни приятели и близки се събраха в заведение до селската чешма, където подгряваха с червено вино, коняк и гряна ракия. С тях подгряваха и къпачите – ергени, които досега не са сключвали брак. Младите мъже бяха вкарани в ледените води в коритата на чешмата при температура на въздуха минус 15 градуса. По традиция съпругите им ги чакаха с хавлии и ги посрещнаха с целувки. Младоженците получиха множество поздравления и бяха приветствани от събралите се за ритуала „Къпанки“ десетки жители и гости на селото.

Александър ШАБОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *