20 четения

Дърветата с по-дебела кора са по-резистентни към пожари

Ново изследване навежда на мисълта, че по-дебелата кора помага на дърветата да оцелеят при пожар, съобщи ЮПИ. Учени установили, че дърветата в райони, в които често има пожари, са с по-дебела кора в сравнение с тези в областите с влажен климат, като например тропическите гори.
„Открихме редица доказателства, че дебелината на кората е отличителна особеност, свързана резистентността към пожар, и че това не се отнася единствено за саваните, а за гори в различни райони и континенти“, заяви Адам Пелегрини от Станфордския университет.
Учените изследвали дебелината на кората на 572 вида дървета в различни гори. Проучено било също колко бързо се възстановяват различни видове гори след пожар. Резултатите показали, че саваните и горите, в които се изливат сезонни дъждове, са по-резистентни.
Резултатите освен това разкриват, че дебелината на кората е еволюционно приспособяване, свързано със заплахата от пожар.
Макар те да свързват дебелината на кората с резистентността към пожар, не е ясно дали този защитен слой ще може да се приспособи към климатичните промени. Тъй като температурите се покачват, а екстремната суша е често срещана, учените очакват рисковете от пожар да нараснат в много райони по света. „Въпросът е дали кората на дърветата е достатъчно дебела, за да им помогне да оцелеят“, отбеляза Пелегрини.
Резултатите от изследването са публикувани в Ecology Letters.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!