322 четения

Откриха изцяло ремонтирания интензивен сектор в търновската кардиология

Какво предстои още в областната болница

Изцяло обновеният интензивен сектор при кардиологичното отделение в областната болница във Велико Търново бе официално открит в петък. Секторът разполага с 6 легла и модерна мониторна апаратура за 24-часово едновременно наблюдение на настанените пациенти от т. нар. сестрински пост. Изцяло нова е и климатичната инсталация. Направена е външна и вътрешна топлоизолация.

„Такъв ремонт не е правен през последните 30 години. Изцяло осъвременено е и обзавеждането – мониторите, леглата за болните са тройно чупещи се, с антидекубитални дюшеци, нова е и мебелировката в пункта на медицинските сестри“, заяви д-р Хараламби Бенов, началник на отделението.

„В момента планираме закупуването на нов кардиоехограф от най-висок клас, тъй като кардиологичното отделение е с най-големи диагностични възможности. Той ще е с 3Д и 4Д изобразяване на сърцето“, допълни директорът на МОБАЛ д-р Стефан Филев. А аналог на настоящата апаратура, с която разполага отделението, няма в нито едно друго лечебно заведение в региона с изключение на университетските болници, подчертаха медиците.

Кардиологичното отделение разполага с 45 легла, като работи и с външни консултанти, които са на 24-часово разположение. Това са инвазивните кардиолози д-р Валентин Кръстев – един от най-добрите инвазивни кардиолози в България, който е родом от Велико Търново, д-р Христо Матеев – началник инвазивна кардиология в Националната кардиологична болница, д-р Александър Александров, също от кардиологичната болница, д-р Акиф Шабан от УМБАЛСМ „Пирогов” , както и доц. д-р Йордан Узунангелов, който извършва поставянето на пейсмейкъри и е един от най-опитните в тази област с имплантирани близо 3500 кардиостимулатора.

Подобряване на лечението на пациентите със сърдечни заболявания доведе и до снижаване на смъртността до 1,9%, докато преди години при пациентите с инфаркт е достигала до 15%. Благодарение на съвременната апаратура и техника в болницата пристигналите навреме пациенти с инфаркт не само могат да бъдат спасени, но и да избегнат инвалидизация, подчерта д-р Бенов. Той допълни, че повече от година с помощта на модерния ангиограф, с който разполагат, извършват периферно-съдови процедури. Предстои да бъдат въведени процедури и на каротидни артерии, както и въвеждането на инвазивна диагностика при мозъчните инсулти, което е „златният“ стандарт в съвременното лечение.

Областната болница кандидатства за целева субсидия от Министерството на здравеопазването за преместване на Центъра по трансфузионна и за изграждане на Спешно отделение по европейска програма, разказа д-р Филев. Предвижда се то да е с площ от 860 кв. м, а изграждането му ще стартира до 6 месеца. Предстои ремонт и на патоанатомията, тъй като такъв не е правен от създаването й. Успоредно с това стартира и проектът за изграждането на новия корпус, който ще бъде свързан със сегашната база на болницата. В него ще се помещават отделенията от Стара болница, където ще останат само отделението по физиотерапия и ТЕЛК, които ще ползват обновената част на сградата.

В. ВАЛЕНТИНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!