30 четения

Потенето в сауната е полезно за мозъка

Редовните посещения на сауна намаляват риска от деменция и Алцхаймер, както и от сърдечносъдови заболявания, съобщи Ройтерс.
Учени от университета на Източна Финландия установиха връзка между посещенията в сауната и болестите на паметта, след като проследиха 2300 мъже на средна възраст повече от 20 години.
Резултатите от изследването показват, че вероятността да се разболеят от деменция е била с 66 процента по малка за мъжете, посещавали сауна от четири до седем пъти седмично от ходилите на сауна веднъж седмично, и с 65 процента по-малка за болестта на Алцхаймер.
Според учените сауната е полезна преди всичко за сърцето и оттам ползата се прехвърля върху мозъка. Предишни резултати от същото изследване показаха, че при ежедневни посещения на сауна тежките проблеми със сърцето са много по-малко вероятни.
„В сауната се увеличава пулсът и започваме да се потим. Това прилича на физически упражнения – каза Яри Лауканен от екипа. – След сауна намалява кръвното налягане, а то е важен рисков фактор за сърдечносъдовите болести и болестите на паметта.“
Ползата от сауната се дължи и на релаксиращия й ефект.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *