5 четения

Робот журналист дебютира в китайски вестник

Робот журналист дебютира в китайски вестник със статия за натоварения трафик преди Лунната нова година, съобщи индийското издание на Интернешънъл бизнес таймс.
Роботът Сяо Нан е създаден от специалисти на университета в Пекин. Той може да пише както дълги статии, така и хроники. Статията за трафика преди празниците е от 300 думи. Сяо Нан я е написал за една минута. Тя е публикувана от в. „Садърн метрополис дейли“, който излиза в гр. Гуанчжоу.
„В сравнение с щатните репортери, Сяо Нан има по-големи възможности за анализ на данни и пише по-бързо – каза проф. Ван Сяоцзюн, ръководител на развойния екип. – Това обаче не означава, че интелигентните роботи скоро ще могат да заменят репортерите“.
Експериментът показа, че засега роботите не могат да правят интервюта на живо, нито да проследят спонтанни реакции. Те не могат и да задават подходящи въпроси в зависимост от отговора. Роботите не са достатъчно интелигентни, за да извлекат новината от разговор или интервю. Те обаче могат да са помощници на репортерите и редакторите.
Журналистите в изданието не са харасели експеримента от притеснение да не бъдат изместени от роботи.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!