61 четения

С пищна сватба отпразнуваха Бабинден във Велчево

„Новите българи в селото помагат в отбелязването на всички празници

С жива музика, много смях и веселие жителите на село Велчево отбелязаха Деня на родилната помощ – Бабинден. По традиция в селото бе направена възстановка на сватба, така както се е празнувал в близкото минало. Обичаят е възстановен преди 16 години, а в подготовката му се включва цялото село. Тази година в подготовката се включиха и най-новите му жители Питър Фенал, Дарън Вууд и Карън Робъртсън Смит. Те са сред най-активните участници в социалния живот на Велчево и желание се включват във всички прояви на сдружение „Свети Георги“, разказа кметският наместник Мустан Юсменов. Подготовката на празника започна рано сутринта в читалище „Светлина – 1892“, където се състоя сватбата, и след това бе отпразнувана с веселба и богата трапеза. Ролите на младоженците, кумовете и кмета бяха пресъздадени от жени, както и останалите образи, участвали във възстановката. В ролята на булката Лица – селска хубавица, бе Марияна Добрева, а ролята на жениха Йорданчо Ковача, който никоя булка не прескача, бе поверена на Светлана Маркова. Техни кумове бяха Маргарита Борисова и Гинка Маркова, които иVel4evo (2)зиграха ролята на Левент и Гица. А ролята на бабата изигра Стойка Недева.

По традиция празникът започва като истинска сватба с тръгване от дома на кума, но заради лошото време цялата подготовка по вземането на булката и бракосъчетанието се състояха в читалището под звуците на търновския оркестър „Боляри ВТ“. А за пристигането на гостите помогна Дарън, който с готовност пое инициативата да докара някои от по-възрастните жени в читалището. След вземането на булката празникът продължи с бракосъчетание в празнично украсения салон, където младоженците запалиха свещи и си казаха символичното „да” пред кмета, пресъздаден от Иванка Маринова. След хората, които изпълниха залата, последва и тържественото връчване на шеговитите дарове – луксозна къща в Дубай и „скромната“ сума от 500 000 евро за младото семейство. Богати нанизи с банкноти пък украсиха младоженците. А след всяка сватба следва и бебе, шегуваха се възрастните жени. Затова след сватбата последва и обичаят с ритуалното измиване на ръцете на баба Стойка, която дълги години участва в ролята на баба.

„Това е една традиция, която помня още от малък, и се радвам, че все още е жива. Надявам се и младите да я продължат занапред“, заяви председателят на читалището Петьо Душков. Стари черно-бели снимки, намиращи се във фоайето на читалището, показват отбелязването на празника във Велчево в периода 1970 – 1990 г. Освен фотографиите в читалището са подредени снимки на жители на селото още от 1900 година, както и вещи от бита – носии, чекрък, керамика, тъкани и плетива, всички дарени от местните хора.

Кметският наместник Мустан Юсменов (вторият от ляво надясно) заедно с Дарън, Карън и Питър.
Кметският наместник Мустан Юсменов (вторият от ляво надясно) заедно с Дарън, Карън и Питър.

Около стотина са жителите на малкото село, повечето от които са възрастни. Заради близостта на Велчево до областния център и красивата природа в селото от няколко години живеят и чужденци. Има семейства, които пристигат всяка година във Велчево, където остават по няколко месеца, а има и такива, които са го избрали за свой нов дом. Един от тях е 50-годишният Питър Фенал, който пристига в България преди десет години. „Първо живеех във Велико Търново, но от три години живея във Велчево”, разказва бившият строител Питър, който вече се е понаучил да говори български и успешно се разбира с жителите на селото. Далеч по-добре с българския се справя Карън Робъртсън Смит, която пристига у нас преди две години. Преди това е работила като психолог в шотландския град Единбург. Преди да дойде във Велчево, живее в Ябланица.

„Докато търсих в интернет най-подходящото място, където да се установя, видях, че тук е най-доброто село. Много хора ми казаха, че е много чисто, природата е страхотна, а хората са добросърдечни. Разбираме се много добре”, разказва 51-годишната Карън. Често на гости кани свои приятели от различни страни, а последните й гости пристига в селото от Хонконг. Споделя, че всички са влюбени в селото и искат отново да го посетят, а някои от тях дори искат да си купят къща. Най-новият жител на Велчево е Дарън Вууд, на 45 години, който по професия е машинист, но от четири месеца живее във Велчево.

„Преди това обиколих цяла България, бях в Русе, Бургас, но тук ми харесва най-много”, казва с усмивка Дарън. Плановете му са през пролетта да направи във Велчево къща за гости и бар, където да се събират с приятели, като по този начин ще съживят селото.

„Те са много активни, включват се във всички мероприятия. Помагат в подготовката на всички празници – Коледа, Бабинден, Трифон Зарезан, Гергьовден, включително и с парични средства, разказа кметският наместник Мустан Юсменов. Основният двигател в селото е сдружение „Свети Георги”, което е основано през 2005 г. и в него членуват почти всички жители на селото. Чрез него Велчево кандидатства по различни програми за съживяване на населеното място. Един от първите спечелени проекти е създаването на Информационен център за услуги, финансиран от фондация „Лале”. През годините са направени още ремонт на местната църква „Свети Георги”, която е на повече от 140 години, направена е детска площадка в селото, възстановени са войнишките паметници, а по програмата за енергийна ефективност е подменена дограмата на читалището, направен е и санитарен възел. „Надявам се тази година да бъде по-благодатна и смятам да кандидатстваме отново по програмата „Местни инициативи” за обновяване на читалището, в което се събираме и е средище на културните дейности в селото”, каза още кметският наместник Мустан Юменов.

Весела БАЙЧЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!