14 четения

Богата равносметка на търновското читалище „Надежда”

ВОДЕЩИ СОФИЙСКИ ТЕАТРИ И АРТИСТИ СА ГОСТУВАЛИ НА СЦЕНАТА НА ЧИТАЛИЩЕ „НАДЕЖДА” ПРЕЗ ИЗМИНАЛАТА ГОДИНА. 25 спектакъла от афишите на театър „София“, „Театър 199“, театър „Кредо“, сатиричен театър „Алеко Константинов“ и др. със свои хитови заглавия са препълвали салона на читалището, показва статистиката на културната институция. Въпреки че сцената, на която играят гостуващите трупи, е с временна организация и необорудвана напълно.

Още около 30 прояви, някои от които са с национално и международно участие, са се случили в читалището, което домакинства прояви съвместно с Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“, Регионален инспекторат на МОН и общината. „Може би едно от особено значимите събития тук беше изложбата, посветена на Европейските дни на наследството на тема „Непознатото наследство”, която успяхме да направим заедно с Община Велико Търново. Но за мен са особено скъпи и събитията, които правим заедно с школите към читалището – концерт и общоградско отбелязване на Деня на християнското семейство съвместно с Лайънс клуб „Велико Търново – Арбанаси” и Съюза на слепите във Велико Търново. В истински празник се превърна концертът „Надежда и приятели“ по случай 130 години от първото представление на сцената на читалището и организиран в навечерието на Коледа”, разказва арх. Донка Колева, председател на настоятелството на читалище „Надежда”.

В момента към читалището работят четири състава и две школи. Камерният хор „Царевец” с диригент маестро Деян Диханов и корепетитор Роза Стоева е една от най-дълго съществуващите формации. Миналата година хорът пя в VІ международен фестивал „Черноморски звуци“ в Балчик, където участваха повече от 4000 певци от 96 хорови състава, представители на 20 различни държави. Формацията участва във всички празници на хоровото изкуство, организирани от Община Велико Търново, при откриване на културни прояви и други общоградски чествания.

Другият ветеран на читалището е клубът по битова култура, в който се събират 20 жени под ръководството на Павлина Владева. Тази година се навършват 30 г. от неговото създаване. Клубът е превърнал в дългогодишна традиция изложбите си за 1 март и Коледа.

Фолклорният танцов състав „Надежда“ е вероятно най-младата формация, създадена през ноември 2015 г. В нея танцуват любители на фолклора. Изпълнителите са 16 талантливи млади хора с различна възраст и професии, като най-младият участник е на пет години. Ръководител е Райчо Димитров, възпитаник на Академията за танцово изкуство в Пловдив. Само за година танцовият състав е натрупал куп изяви в различни фестивали, събори и празници в цялата страна. Вокално-инструменталната група Final Flame е новото ни попълнение. Музикантите са петима и имат своята петгодишна история. Представиха се на „Миндя рок фест”, откъдето имат грамота за участие, участваха и в концерта „Надежда и приятели” в навечерието на Коледа”, представя групата арх. Колева.

Двете школи са за музика и рисуване. Яница Русева е ръководител на вокално-инструменталния център с класическо и джаз пеене, пиано и ударни инструменти „От А до Я”. Тя се занимава с деца от 4-годишна възраст без горна възрастова граница. Изпълнителите й вече се представят в музикални конкурси и носят отличия за своята школа и за читалището. Другата школа е по изобразително изкуство с ръководител Илиан Христов. Той работи с девет деца, които миналата година направиха първата си изложба.

По няколко проекта работи читалище „Надежда”, а тази година екипът кандидатства да влезе и в културния календар на общината със съвместен проект „Национален фестивал на студентското театрално изкуство „Маска и тога” – 2017.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!