11 четения

В Китай обявиха началото на бейби бум

Раждаемостта в Китай е най-висока от 2000 г., съобщи Ройтерс, цитиран от Лента.
През 2016 г. на бял свят се появиха 17,6 милиона деца в страната. В същото време за периода 2011-2015 г. те бяха 1,4 милиона по-малко за всяка от годините.
Положителният скок се обяснява с промяната в законодателството, въведена през 2015 г., съгласно която на китайските семейства е разрешено да имат повече от едно дете. Тя влезе в сила от началото на миналата година.
„По времето, когато броят на жените в детеродна възраст намаля с пет милиона, количеството на ражданията значително се увеличиха, демонстрирайки, че промяната на политиката в областта на семейното планиране е била извънредно своевременна и ефективна“, каза един от ръководителите на Националната комисия по здравеопазване и семейно планиране на Китай Ян Вънчжуан.
По негови думи се предвижда ежегодно съкращаване на броя на жени в детеродна възраст до 2020 г. с по около пет милиона, но Китай се надява да поддържа нивото от около 17-20 милиона бебета всяка година. По този начин се очаква до края на второто десетилетие на века населението на страната да достигне до 1,42 милиарда човека (за сравнение, в края на декември 2015 г. то е било 1,37 милиарда).
За достигането на тази цел е предвидено да се увеличат щатовете на медицинския персонал и количеството болнични легла в родилните отделения.
Преди година беше съобщено, че властите в Китай ще запазят ограничението за броя деца в семейство най-малко до 2045 г. Заместник директора на Националната комисия по здравеопазване и семейно планиране Ван Пейян тогава каза, че демографската политика може да бъде преосмислена, „когато мине известно време и видим демографски и социално-икономически промени“.
Политиката за едно дете в семейство е започнала през 1970 г. и задачата й беше да ограничи ръста на населението. Но в настоящето китайските власти са обезспокоени от намаляването на броя трудоспособни граждани и невъзможността им да издържат застаряващото население.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!