5 четения

Мравките разполагат със свой усъвършенстван биологичен GPS

Мравките разполагат със свой усъвършенстван биологичен GPS, който им позволява да се ориентират дори когато вървят назад, изтегляйки големи за размерите си товари към мравуняка, съобщава Франс прес.
Агенцията цитира изследване на международен екип от австралийски и френски учени. За компас тези насекоми използват положението на слънцето и визуалната си памет за местността. Изследователите установили, че когато мравките вървят назад, те от време на време се спират, за да се огледат и да сравнят маршрута си с положението на слънцето.
Удивителната навигационна система на тези инсекти може да помогне на учените в бъдеще да разработят нови чипове за компютри, способни да насочват роботите в придвижването им.
От направените наблюдения станало видно, че мравките могат прекрасно да се ориентират, независимо дали се придвижват напред или на заден ход. Въпреки че мозъкът им е малък и е с размер на глава на карфица, той им позволява да се ориентират безпогрешно в пространството и лесно да намерят пътя към мравуняка.
Учените провели експерименти с пустинни мравки. Те обърквали пътя си, когато с помощта на огледало получавали променена информация за местоположението на слънцето.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!