10 четения

Национална работна среща за противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите ще събере експерти от различни институции и организации във Велико Търново

Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), съвместно с Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ) – Велико Търново организира ежегодната Национална работна среща за противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите. Събитието ще се състои на 26 януари 2017 г., от 9:00 ч., в хотел „Меридиан Болярски”, гр. Велико Търново.
Срещата ще бъде открита от г-жа Камелия Димитрова, секретар на НКБТХ и г-н Ганчо Карабаджаков, заместник-кмет на Община Велико Търново и председател на МКБТХ – Велико Търново. В събитието ще вземат участие председателите и секретарите на деветте Местни комисии за борба с трафика на хора от градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Русе и Сливен, както и членове на Местните комисии, представляващи различните институции и организации, които работят по проблема на местно ниво. На срещата ще присъстват също представители на администрацията на НКБТХ, както и на приютите за временно настаняване на жертви на трафик на хора в градовете Бургас и Варна.
Един от основните акценти на срещата ще бъде обменът на опит и добри практики в преследването и наказанието на извършителите и закрилата на пострадалите от трафик на хора. Своя опит ще споделят членовете на МКБТХ, които представляват правоохранителните и правоприлагащите органи, както и представителите на приютите за временно настаняване на жертви на трафик на хора. Ще бъде обсъдена координацията и работата по Националния механизъм за насочване и подпомагане на жертви на трафик на местно ниво, който беше официално приет от правителството през изминалата година. Ще бъдат разгледани и други основни, стратегически документи като Националната стратегия за борба с трафика на хора и оперативната програма за противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите за 2017 г. В тази връзка, ще бъдат обсъдени и тенденциите и работата по превенция на местно ниво, с фокус върху целенасочените превантивни действия, в това число и ранната детекция като допълнение към информационните и образователни форми на превенция на трафика на хора.
Официалното откриване на срещата ще бъде достъпно за представители на медиите. По данни на прокуратурата, за периода 01.01.2016 г. – 30.09.2016 г. са образувани 67 досъдебни производства, от които 47 за трафик на хора с цел развратни действия и 12 – с цел принудителен труд. За периода 01.01.2016 г. – 31.12.2016 г. в Администрацията на НКБТХ, като координатор на Националния механизъм (НМН) са получени общо 105 сигнала, отнасящи се за 136 лица.
За допълнителна информация:
МКБТХ-В. Търново: г-жа Ваня Ананиева, тел: 0885532131 и ел. поща: [email protected]
Източник: Община Велико Търново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!