55 четения

„Световно първенство“ по зимни спортове събра близо 100 търновци в парк „Дружба“

На 14 февруари предстои следващото събитие – „Обич във Велико Търново“

БЛИЗО 100 ДУШИ УЧАСТВАХА В СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ЗИМНИ СПОРТОВЕ, ОРГАНИЗИРАНО ОТ ТЪРНОВО RUNS. Състезанията се проведоха в събота в парк „Дружба“ във Велико Търново. Малчугани, които все още едва вървят в снега, техните каки и батковци, родители, дори баби и дядовци са се включили в забавните игри, шеговито наречени „световно първенство“.

„Имахме 8 – 9 игри, като например ринене с гребло, така изчистихме доста парково пространство, теглене на дете с чувал, слалом с шейни, целене със снежна топка и т.н. Нямаше човек, който да не се включи в поне една от състезателните дисциплини. А за всички успяхме да сварим и чай“, Runs (5)разказва главният виновник за събитието Калин Василев, който е и инициатор за създаването на групата ТЪРНОВО RUNS.

Цялото събитие беше безплатно. Всички нужни материали за игрите и за чая са били осигурени от приятели на Калин. Така цялата група е успяла да се снабди с билки, мед, газ, превоз, шейни, гребла и… снимки за спомен. Парк „Дружба“ се превърна в олимпийски стадион и през лятото, когато се проведоха за първи път летни олимпийски игри. В тях участваха всички, които не са успели да се класират за олимпиада в Рио.

Следващото огромно събитие ще е на 14 февруари и още отсега е известно името му – „Обич във Велико Търново“.

Д-Р КАЛИН ВАСИЛЕВ СЪЗДАДЕ НАЙ-АТРАКТИВНАТА ОБЩЕСТВЕНА ГРУПА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО – TARNOVORUNS, В КРАЯ НА 2014 Г. с идеята всички да спортуват на открито и напълно безплатно. Тренировките тръгнали трудно в началото, но след първата статия за Калин във в. „Борба“ желаещите да спортуват веднага станали много повече. И д-р Василев започнал да редува парковете в Търново, в които да води тренировките. „Събраха се около мен приятели, станахме екип и започнахме да водим стратегически тези тренировки. Решихме да насочим вниманието си към възрастните хора, защото студентите през лятото си отиват по родните места. Решихме, че на студентите ще обърнем повече внимание в края на есента, и спечелихме. Нямаш си идея колко жени и мъже между 40 г. и 60 г. идват да спортуват. И ако 40-годишните са някак естествена възрастова граница, защото става дума за активни хора, които искат да са здрави и кRuns (11)расиви, ние имаме поне 15 души, които са над 60. Много се гордея с тях“, разказва Калин, който е търновец, възпитаник на Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“. Завършил е известния Гетисбърг колидж във Вашингтон, а след дипломирането си през 2006 г. кандидатствал в друг популярен университет – Карнеги Мелън. По образование Калин е доктор по геннo инженерство, а успехите му в научната дейност го отвеждат на специализация в Кеймбридж. В Америка се запалил и по спорта. Там видял, че бягането в парка за здраве е част от ежедневието на много американци, както и участието им в маратони, йога и различни групови занимания на открито. След 13 години в чужбина решил да се върне в България. Малко след завръщането си в старата столица Калин създаде и групата във Фейсбук – „Групово бягане и упражнения – Велико Търново”.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!