Забава и знание

Учени работят върху „ваксина“ срещу фалшивите новини

Учени от Кембриджския университет работят върху „ваксина“ срещу фалшивите новини – психологически инструменти, с които да противодействат на изопачаването на фактите в новинарския поток, съобщи Би Би Си.
Според специалистите превантивното предлагане на малки порции невярна информация на читателите може да помогне за спиране на фалшивите твърдения.
Измислени новини от изборите в САЩ и Сирия причиниха истинско безпокойство.
„Невярната информация може да се разпространява и репродуцира като вирус. Идеята ни е да набавим когнитивен репертоар, който да помага на човек да изгради резистентност към нея, така че когато се сблъска с подобен тип твърдения, да е по-малко податлив“, каза ръководителят на изследването доктор Сандър ван дер Линден.
Проучването беше направено като прикрит експеримент.
На повече от 2000 американски граждани бяха представени две твърдения за глобалното затопляне. Когато им бяха предложени последователно добре известни и фалшиви факти, лъжата измести истината. Когато обаче информацията беше комбинирана с дезинформация под формата на предупреждения, фалшивите новини имаха по-малък резонанс.
Съчинените новини, че папата подкрепя Доналд Тръмп, и че неговата съперничка демократ Хилари Клинтън продава оръжия на Ислямска държава, бяха четени и споделяни от милиони потребители на Фейсбук по време на кампанията за избор на президент в САЩ.
По-късно от социалната мрежа обявиха нови мерки за справяне с проблема на фалшивите новини и има натиск Гугъл и Туитър също да му обърнат повече внимание.
В Германия дори има предложение да се създаде специална правителствена единица, която да се бори срещу фалшивите новини.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *