8 четения

120 шофьори глобени след влизане в сила на двойно по-тежките пътни санкции

14 търновци получиха уведомления на стъклата си за неправилно спиране, чакат ги глоби от 20 до 150 лв.

СЛЕД ВЛИЗАНЕ В СИЛА НА НОВИТЕ ДРАСТИЧНИ ПЪТНИ ГЛОБИ САМО ЗА ТРИ ДНИ В ОБЛАСТТА СА СПИПАНИ В НАРУШЕНИЯ НАД 120 ШОФЬОРИ, заяви началникът на охранителна полиция комисар Стефан Николов. При полицейска акция в центъра на старата столица за неправилно паркиране на автомобили 14 души са получили уведомления на стъклата си за нарушения. Те ще получат фиша по пощата, а глобите, които ги чакат, са от 20 до 150 лева. На останалите засечени водачи са съставени 36 акта и 82 фиша. Бързи производства са образувани срещу двама за алкохол, а на автомобилите им са снети веднага регистрационните табели.

КАКВИ СА ДВОЙНО ПО-ТЕЖКИТЕ ПЪТНИ ГЛОБИ?

От 21 януари влизат в сила новите глоби за пътни нарушения. Повечето от санкциите са завишени двойно. За шофиране с превишена скорост в населено място новите глоби варират от 400 до 700 лева. Над това вече става дума за престъпление. Ако скоростта е с между 31 и 40 км/ч над допустимата, санкцията е 400 лв.. Ако е с над 40 км/ч – 600 лв. С над 50 км/ч – 700 лв.

При превишена скорост извън населено място глобите са следните: над 30 км/ч – 300 лв.; 40 км/ч – 400 лв.; над 40 км/ч е 600 лв. плюс 50 лв. за всеки 5 км/ч над 50 км/ч.

При шофиране след употреба на алкохол също има нови глоби. От 0.5 до 0.8 промила – 6 месеца без книжка и парична глоба от 500лв. При над 0.8 промила в кръвта книжката се отнема за година, а отказ от тест с дрегер или кръвна проба се наказват с 5000 лв. и три години без книжка.

Автомобилите се дерегистрират при шофиране без книжка, при употреба на алкохол над 0.5 промила, при употреба на наркотици или отказ от проверка на дрегер или кръвна проба. Участието в т.нар. незаконни гонки вече ще е престъпление. То ще се наказва с парична глоба от 3000 лв. и отнемане на книжката за срок от една година. При повторно провинение годините стават три, а санкцията – 5000 лв.

При влизане в изрично затворени участъци глобата също е значителна – 1000 лв. и отнемане на документите за три месеца.

От Закона за движение по пътищата са премахнати текстовете, които позволяваха пешеходците, блъснати от автомобил на пешеходна пътека, да носят отговорност.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!