5 четения

24 януари: До края на седмицата остава мрачно и студено, ще има слаби снеговалежи

През нощта ще преобладава време със значителна облачност. Ще бъде почти тихо. Минималните температури ще бъдат между минус 8 и минус 5. За В. Търново се очаква минимална температура минус 7. През деня ще преобладава облачно време. Видимостта ще бъде намалена, на места до мъгла. Късно след обяд и вечерта на места е възможно да превали слаб сняг. Ще духа слаб вятър от север-североизток, на моменти ще бъде тихо. Максималните температури ще бъдат между минус 3 и 0. За В. Търново се очаква максимална температура минус 1. Атмосферното налягане преди обяд ще се понижава, след обяд ще се повишава. Над централните и западните части на Стара планина ще бъде облачно, на места с превалявания от сняг. Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около минус 1, а на 2000 м около минус 6. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 20.7 гр. през 1993 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 17.2 през 2006 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 39 минути и ще залезе в 17 часа и 21 минути. Фаза на Луната: четири денонощия преди новолуние.

И в сряда ще бъде облачно, със слаби превалявания от сняг. Видимостта ще бъде намалена, на места до мъгла. Ще духа слаб вятър от северната четвърт. В четвъртък облачността ще се разкъса, но ще бъде предимно значителна и ще бъде почти тихо. На места е възможно да превали слаб сняг. Очаква се в местата с валеж да се образува нова снежна покривка до 5 см. Видимостта ще се задържи намалена. В петък, събота и неделя ще преобладава време с променлива облачност с временни увеличения на моменти. Ще духа слаб вятър от запад. В понеделник облачността ще се увеличава от изток-североизток, като над централните части на Северна България след обяд ще бъде предимно значителна, над северозападните райони ще преобладава време с незначителна облачност. Ще духа слаб вятър от североизток.

Във вторник и сряда се очаква слабо затопляне. Минималните температури ще бъдат между минус 7 и минус 4. Максималните ще бъдат между минус 2 и 1. В четвъртък, петък и събота ще бъде студено – сутринта минималните температури ще бъдат между минус 15 и минус 10, в местата с котловинен характерна релефа до минус 18. Максималните през деня ще достигат до минус 6 – минус 3. В неделя се и понеделник очаква слабо затопляне – минималните температури ще бъдат между минус 8 и минус 5, а максималните ще бъдат около минус 2 – 1.

Над западните и централните части на Стара планина във вторник, сряда и четвъртък се очаква облачно време, на места с превалявания от сняг. Ще духа силен вятър от север-североизток. От петък до понеделник ще има променлива облачност. В петък и събота духа силен вятър от североизток. В неделя и понеделник вятърът ще бъде слаб до умерен вятър от северната четвърт. Максималните температури на 1200 м ще се понижават до четвъртък до около минус 10 – минус 8. От петък до неделя ще се повишават и в неделя ще бъдат около 0 – 1. В понеделник се очаква слабо захлаждане и максималните температури на 1200 м ще бъдат около минус 2. На 2000 м температурите през целия период ще бъдат с около 5 гр. по-ниски от тези на 1200 м.

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!