7 четения

В областните структури на ГЕРБ и БСП вече номинират кандидат-депутати

В рулетката за предстоящите избори се завъртяха имената на Цветан Цветанов, Венцислав Спирдонов, Валентин Ламбев и Валерия Дончева

В ОБЛАСТНИТЕ ПАРТИЙНИ ЦЕНТРАЛИ НА ГОЛЕМИТЕ ПАРТИИ УСИЛЕНО СЕ ГОТВЯТ ЗА НОМИНИРАНЕ НА КАНДИДАТИТЕ ЗА ДЕПУТАТИ, които ще мерят сили в Четвърти многомандатен избирателен район тази пролет, показа репортерска проверка на „Борба“.

По информация на вестника, най-късно до средата на февруари водачите, както и пълните състави на листите, трябва да бъдат готови.

ПРОЦЕДУРНИТЕ ПРАВИЛА НА ГОЛЕМИТЕ ФАВОРИТИ ЗА НОМИНИРАНЕ ОБЩО ВЗЕТО СЛЕДВАТ СХОДНИ СТЪПКИ. Тези дни стана ясно, че двете най-големи партии не искат действащи кметове в листите. Така по всяка вероятност в ГЕРБ водач ще е национална фигура. Повечето от общинските структури ще застанат твърдо зад досегашния двукратен водач Цветан Цветанов, научи „Борба“, още повече че той лично е градил местните организации на партията и има пълно доверие на актива.

Сигурно е също, че по процедура в листата ще попаднат малцина действащи местни политици от ГЕРБ, тъй като правилата са изрични – не повече от 20% от действащите съветници. Което цифром и словом означава само трима. Възможно е един от тях да е председателят на Общинския съвет във Велико Търново Венцислав Спирдонов. Ясно е също, че настоящите депутати Клавдия Ганчева и Евгени Стоев също ще търсят места в листите. „Борба“ научи, че структурата в Горна Оряховица и този път ще застане твърдо зад Ганчева, но пък не се знае точно какви са шансовете на Стоев за пореден път да попадне в листата. Впрочем традиционно за кандидат за народен представител, и то в челните места на листата, се спряга и областният управител проф. Пенчев. Преди две години той бе избран за депутат, обаче предпочете управленския стол в областната администрация. При благоприятно стечение на обстоятелствата някои наблюдатели предричат същия сценарий и този път.

НАЦИОНАЛНОТО РЪКОВОДСТВО НА БСП РЕШИ, ЧЕ В КАНДИДАТСКИТЕ ЛИСТИ НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ДЕЙСТВАЩИ КМЕТОВЕ, нито пък депутати с повече от три мандата в парламента. В областта мераклии с такъв стаж като народни представители от БСП няма, така че настоящата парламентаристка Мариана Бояджиева отново ще разчита на номинациите на своите съпартийци. Доколкото вече е ясно, Весела Лечева ще е водач и тъй като социалистите искат три мандата от областта, интересно е кои ще са останалите двама, коментират усилено в червените среди. Според запознати областният председател Валентин Ламбев още не е взел категорично решение дали да приеме номинация, въпреки че със сигурност ще получи такава. Другото спрягано име за вероятен депутат е това на младата и напориста общинска съветничка от Велико Търново Валерия Дончева. Някои кръгове в столетницата спрягат като потенциален кандидат дори и бившия депутат от мандат 2005 – 2009 г. Стоян Витанов. В указанията за това кой може и кой не да се кандидатира в червената 16-членна листа ще видим не по-малко от 20% млади хора до 40-годишна възраст, както и около 5 – 6 жени.

В ГЕРБ последната дума, както обикновено, ще има Изпълнителната комисия. В номинациите може и да има право да участва целият актив, но все пак няколко човека от националното ръководство ще носят отговорност за качеството на своите кандидати.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!