5 четения

Децата с увреждания ще получават повече пари от държавата

930 лв. ще получават семействата на децата с 90 и над 90 процента увреждания. Промените са в сила от началото на годината, информират от Регионална дирекция „Социално подпомагане” – Велико Търново. Досега размерът на месечната добавка за децата с увреждания бе в размер на 240 лв. С новия бюджет размерът на месечната помощ е увеличен и диференциран в зависимост от степента на увреждането или степента на намалената работоспособност, както и в зависимост от това дали детето се отглежда в семейството на родители (осиновители), или е настанено за отглеждане при роднини, близки или в приемно семейство.

Парите за дете с определени от 70 до 90 процента, отглеждано от родителите си, са в размер на 450 лв. По 350 лв. ще получават семействата, чиито деца са с определени от 50 до 70 процента увреждания.

Ако децата са настанени при близки или роднини, както и в приемни семейства, е предвидено месечната помощ да е съответно при 90 и над 90 процента – 490 лв., от 70 до 90 на сто – 420 лв., и за дете с определени от 50 до 70 процента държавата ще плаща по 350 лв.

Месечните помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане се предоставят независимо от дохода на семейството до навършване на 18-годишна възраст и до завършване на средното му образование, но не по-късно от 20-годишна възраст. От институцията допълват, че с оглед на промените по служебен път ще бъдат прекратени всички месечни интеграционни добавки, като родителите не е необходимо да подават нови документи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!