137 четения

За 4 млн. евро австрийската „Кроношпан“ купи фалиралия радиозавод

Заради вложение 300 млн. лв. във В. Търново компанията вече е инвеститор клас А

ФАЛИРАЛИЯТ РАДИОЗАВОД ЗАЕДНО С ЦЕЛИЯ МУ СГРАДЕН ФОНД, РАЗПОЛОЖЕН НА ПЛОЩ ОТ 80 ДКА, ВЕЧЕ Е СОБСТВЕНОСТ НА АВСТРИЙСКАТА КОМПАНИЯ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ДЪРВЕСИНА ЗА МЕБЕЛНАТА ИНДУСТРИЯ „КРОНОШПАН“, потвърди специално за „Борба“ шефът й Асен Ников. Според запознати за някогашния електронен гигант „Битова електроника“ са платени 4 млн. евро, а сделката е минала през синдик, който удовлетворява и претенциите на всички кредитори. Практически „Кроношпан“ вече притежава огромна част от промишлената зона „Дълга лъка“, в която изкупи няколко предприятия, включително „Дървообработване ВТ“, взе земи на общината и вече има терен от почти 300 дка заедно с имотите на радиозавода. От Община Велико Търново също са доволни от сделката, тъй като тя е обложена с местен данък от 2%, заради който в хазната й са постъпили повече от 160 хил. лв.

Междувременно „Кроношпан“ стана единствената фирма в Триградието, която получи от държавата сертификат за инвеститор клас А.

За „Битова електроника“ имаше няколко кандидати, но единствено „Кроношпан“ е извадил оферта за всички налични активи, което е надделяло.

Синдик на „Битова електроника“, който е извършил сделката, е Ганка Кольовска. Преди фалита на електронния гигант той бе закупен за 1 млн. долара от работническо-мениджърско дружество.

КАКВО ЩЕ ПРАВИ „КРОНОШПАН“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

С комасирането на всички терени в старата столица ще се прави огромен мебелен клъстер, какъвто „Кроношпан“ вече реализира в Полша. Освен плочите от дървесни частици в него се включват и множество фирми, които правят мебели и се занимават със спедиция. В мегазавода се изгражда даже собствена железопътна линия и филтърни системи, които са без аналог в света.

„Заводът ни ще е чист като аптека и преди пускането самите ние ще декларираме в пъти под допустимото нива на въглеводороди и прах“, категоричен е Асен Ников. Според него няма сериозна компания на света, която да прави 300 млн. лв. инвестиция, без да изпълни всички норми. Няма шанс това да се случи и във Велико Търново. Цялата ни филтърна система ще струва около 50 млн. Покриваме всички законови изисквания и подзаконови актове. Нека се спре със спекулациите. Чувахме всякакви слухове – как едва ли не ни гонят от Бургас и местим тук завода си, как ще се изсичат гори и т.н. Това са откровени лъжи. В Бургас си работим, даже имаме оценка за въздействие върху околната среда както тук, във Велико Търново, всички позволителни за разширение и нов завод. Една от малкото фирми сме, които имат сертификати за контрол на суровината. Това означава, че всяко дърво, което влезе във фабриката, е с досие и знаем къде е добито, какви позволителни има и кой ги е издавал, как е транспортирано. Искам да подчертая, че обработваме технологична дървесина, която е от санитарни сечи предимно“, коментира за „Борба“ още той и допълва, че ако досега е имало проблеми, то те са били заради старото оборудване от края на 70-те години на миналия век на „Дървообработване“, което вече не се експлоатира.

Новият мегазавод ще осигури над 200 работни места за жителите на старата столица до 2017 г. Първите цехове от него ще бъдат пуснати във втората половина на тази година. Във втория етап при създаването на клъстера работните места скачат с още 500. Така австрийската компания става и основен местен работодател. „Кроношпан” стартира дейността си през 1897 г. като малка дъскорезница. Сега има 40 предприятия в цяла Европа.

Стилян НАЙДЕНОВ

23 коментара за “За 4 млн. евро австрийската „Кроношпан“ купи фалиралия радиозавод

 • 24.01.2017 в 15:39
  Permalink

  Евала, нека покажат как заплаща трудът и как се прави бизнес без да се разчита на Обществени поръчки. Тъкмо да се понаучат някои местни „бизнесмени“.

  Отговор
  • 24.01.2017 в 20:01
   Permalink

   Наивник,знаеш ли какво ще ти покажат???Как за по малко от 1г. Търново ще стане градът с най замърсен въздух и как лавинообразно ще се увеличат болните от респираторни и всякакви белодробни заболявания от малки до стари!

   Отговор
   • 25.01.2017 в 16:31
    Permalink

    Винаги се радвам, когато някой местен мутрофеодален „бизнесмен“ ме критикува. Инвеститорът си е направил ОВОС и е предвидено да бъдат инсталирани системи за пречистване на въздуха, а с оглед на инвестиите ще бъде необходима и много работна ръка. Но тези неща непознати на местните „бизнесмени“ разчитащи предимно на робски труд и обществени поръчки. А на работниците ще бъде плащано справедливо и определено по-добре от колкото във Вашите фирмички.

  • 27.01.2017 в 17:47
   Permalink

   Бай Шеви – или си прост или си от тия дето е лапнал комисионна за да изградят тази „толетна“ с воня и мръсотия в градът ни ! Така говореха и за Идеал Стандарт – първите години – високи заплати и социални придобивки! Сложиха български менаджери и се почна-МОГАТ ДА ВЗЕМАТ И По-Малки заплати,никои не обърна внимание на заболелите работници от замърсената среда в цеховете и бяха заменени с нови безработни,докато не станат инвалиди ,и т.н. и т.н. Наивен овчар си и не пиши глупости.

   Отговор
   • 28.01.2017 в 10:41
    Permalink

    Щом казвате че съм прост и съм лапнал комисионна така да бъде. Надявам се да съм жив и здрав, за да гледам как корпоративният октопод ви изяжда един по един, бавно, сигурно и неумолимо. Точно така както вие постъпвахте със съгражданите си. А че от Кроношпан ще плащат повече и ще създадат 500-1000 работни места е повече от ясно. Приятно потъване!!

 • 24.01.2017 в 15:54
  Permalink

  Вярваш ли че ще се заплаща по австрийски стандарт труда на хората ??? Толкова милиони, такова чудо , а само 200 души работна ръка, като се сетя че радиозавода на над 5 000 даваше работа ….

  Отговор
  • 24.01.2017 в 17:23
   Permalink

   Ха- ха плачеш ли за социализма другарю! Спокойно, никой няма да те кара насила да работиш там.

   Отговор
   • 26.01.2017 в 22:35
    Permalink

    Хахахааа споко пич, мен не ме мисли, аз съм си отупал патето мноого отдавна, за вас дето бухате за без пари ми е жал и тва че се възхваляват до небесата инвеститори даващи 200 работни места. Но нека има и такива, нека дават хубави , достойни заплати и нека се развива града ни, само че … нагледахме се на инвеститори и предприемачи 26 години вече ….

  • 24.01.2017 в 21:10
   Permalink

   От „ходя на работа”, както беше при комунизма, до „работя, върша работа” има голяма разлика, а относно радиозавода там май повечето само се водеха и ходеха на работа… Производството на плоскости е до голяма степен автоматизирано и високопроизводително, няма нужда от много работници. Ходил съм в завода им в Бургас, там цялата огромна линия за OSB плоскости, заедно с миксерните бункери, транспортните системи, пресата и циркулярите се обслужваше от няколко човека на смяна.

   Отговор
 • 24.01.2017 в 16:15
  Permalink

  Всеки, който също като Бай Шеви по-горе, смята, че заплащането ще е на европейско ниво, има нужда от преглед при психиатър и стриктно спазване на издадената му рецептурна бланка. Колкото до филтърната система от 50 млн. лв., моля попитайте живущите в кварталите Чолаковци и Бузлуджа за нея. Те ще ви обяснят какво се случва с въздуха в кварталите след работно време и през нощта, когато вече няма проверки от РИОКОЗ.

  Отговор
 • 24.01.2017 в 17:16
  Permalink

  Да, завода яко пуши и трови от години хората. На повече от 5 км съм в кв. Колю Фичето, където също се усеща специфичната миризма. Прах в очите са тези изказвания. РИОКОЗ са всичко коз…

  Отговор
 • 24.01.2017 в 18:03
  Permalink

  Относно броя работещи „преди“ и „сега“ трябва да отчетете, че в Радиозавода 90% от операциите са били извършвани ръчно и е имало стотици длъжности обвързани с партийната дейност и доносничеството тогава. За сметка на това в новостроящия се завод ще са внедрени автоматични системи почти за всичко (друг е въпроса, къде ще си намират висококвалифицирани кадри да оперират с тях). Относно заплащането същия въпрос бе зададен на немска фирма, която оперираше с огромен отрасъл в България…..“Защо един служител в България не взима възнаграждение като служител на същата длъжност в Германия“ те лаконично отговориха „Защото стандарта ви е такъв“ 🙂 Така, че не чакайте Австрийските заплати да завалят в града!!!

  Отговор
 • 24.01.2017 в 20:22
  Permalink

  Тая Кроношпан защо не си прави заводите в западните страни, а влага толкова много пари тук? Аз ще ви кажа защо – защото тук ще плаща мноооого по-малко за работна ръка и инвестицията и ще се избие изключително бързо. Не си правете илюзии, че като открива нови работни места един такъв гъзарски западен завод, работниците му тук ще цъфнат и ще вържат. Някои ще възразят – няма друго, значи и това е добре дошло. Така е. Няма и да има, докато смятаме, че с 400 лв заплата можем да си гледаме семейството. Или пък че 160 хиляди местен данък са нещо, което ни подобрява живота. Когато се правят такива гръмки пиари на подобни компании, първото нещо, на което трябва да се наблегне в тях не е колко влагат те и какво печелят компанията, общината и държавата, а какво ще спечелят самите граждани.

  Отговор
 • 24.01.2017 в 21:23
  Permalink

  Живея в жк. Бузлуджа и като знам как се будя нощем лятно време с насълзени очи и мирис на парен чам. Да им пикая на филтрите.

  Отговор
 • 25.01.2017 в 8:10
  Permalink

  Да му мислим всички ние, които живеем в кв. Бузлуджа“. Пак ще си изхвърлят боклуците след 22ч. през нощта. А лятото като спим на отворени прозорци, ще ни будят с „чист“ въздух на чам. Който казва браво-нищо не знае за борбата на хората от този квартал срещу прехвалената фирма. А от РИОСВ ще си потриват ръцете, защото никога не излязоха със становище в полза на хората, а в полза на фирмата и управниците ни.

  Отговор
 • 25.01.2017 в 14:31
  Permalink

  Ами той човека ви е обеснил ,че сега ще правят нова инсталация през 2017 а не ,че старата е работела добре…ама кой да чете и мисли? !!!! Нали той това ви обеснява ,че старата инсталация е била гадна и трови въздуха а новата която ще заработи от средата на 2017 ще е модерна и чиста…..Четете , Мислете не само да плюете и ръсите простотии…тези глави само за прически ли ги имате?

  Отговор
 • 25.01.2017 в 15:32
  Permalink

  Сестра ми работи в английска фирма в Пловдив, вярно заплатите не са като в Англия, но пак са високи като за нашите стандарти…а какви страхотни условия и привилегии имат работниците, няма да изброявам, но са чак невероятни. Нека да има повече чужди фирми инвеститори да предлагат добри условия, че поне българите да работят за чужденци в България, а не да бягат в чужбина, като че ли там им плащат колкото на европейците. И като българите не инвестират в такива проекти, кой им е виновен, тези с парите предпочитат да ги вложат я в хотел, я в нещо подобно. Всички праисторически хамбари, т.е. заводи, от комунизма трябва да бъдат заличени. Много вярно, че от „ходя на работа”, както беше при комунизма, до „работя, върша работа” има голяма разлика. Нали точно заради този комунизъм и производните му държавата е в такова положение…

  Отговор
 • 25.01.2017 в 16:39
  Permalink

  Щели да изграждат железопътна линия?! Ами тя още преди около 30 години беше изградена, а заводът беше високотехнологичен. А сега изкарват мръсните производства в държави като нашата, подхвърлят някой лев на разполагащите с власт, а на всичкото отгоре щели да назначат само 200 човека с заплати най-вероятно около 500-600 лева на трисменен режим на работа (погледнете в „Престиж“ какви ги вършат и после се надявайте на чудеса. А имат претенции за най-голям работодател. На времето Радиозаводът хранеше 3-4 хиляди семейства (по-малко от работещите там, защото често от семейство работеха по няколко човека). И не си мислете, че процентът на клатещите си краката там е бил голям.

  Отговор
 • 25.01.2017 в 21:50
  Permalink

  Като се има предвид как работят тук контролиращите институции и правосъдната система, най-вероятно ще дишаме замърсен въздух. Практически този завод се строи насред жилищни квартали, вместо да е извън населено място. Общинските власти са безотговорни и продажни.

  Отговор
 • 31.01.2017 в 19:04
  Permalink

  ?Бившия Радиозавод беше купен от РМД-то на Огнян Костадинов,който е мъжа на депутатката от НДСВ Марияна Костадинова .Плащането стана не с 1 млн.долара,както услужливия журналист е написал, а с ЗУН-кове,т.е. хартийки,без никакво парично покритие.Сега за него са платени 4 млн. евро, което е цената на сегашното положение на предприятието,след продажбата на парче на различни малки части от него през 15-те години на управление след придобиването му . Разбирате ли с колко сме ощетени всички ние,българските граждани,след разрграбването на всичко създадено през годините на социализма?
  За вероятността от бъдещо замърсяване на въздуха на В.Т. съм сигурен,че някой подкупен от РИОСВ ще покрие истината и в бъдеще безобразията с обгазяването на целия град ще се увеличат.

  Отговор
 • 22.10.2017 в 0:08
  Permalink

  Да Ви е честит новият инвеститор.В Бургас го имаме от години-воня,смрад и отрови.В сравнение с Кроношпан нефтозавода е,като планински въздух.Сутрин колите жълти и лепкави.Не можеш да си отвориш прозореца да проветриш-ще се отровил вечер.За едни 100-200работни места ще съсипят целият град.Да Ви е честито!!!

  Отговор
 • 05.01.2018 в 16:35
  Permalink

  В радио завода работеха високо квалифицирани работници,а сега……нивото на Търново пада,в ст.загора си подбират инвеститорите,наблягат на високо технологичните

  Отговор
 • 22.01.2018 в 14:01
  Permalink

  Благодаря за мръсния въздух. Г-н Кмете, вие защо толкова изпуснахте нещата в този град. Срамота. Само далавери и обществени поръчки. Дано някой ден Арбанаси да потъне в мизерия и да разбереш какво е да се живее така. А то ще потъне много скоро

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!