10 четения

Неврохирурзи спасиха битото момченце от Лясковец, ще го спаси ли съдът от родителите му?

Семейството на 2-годишното момченце, което бе спасено в търновската болница след тежък побой, е познато на социалните служби от няколко години. Както „Борба” писа, детето постъпва на 9 януари в областната болница със синини под очите и оток на лицето. Скенерът, с който го изследват, показва, че има оток на мозъка и е прието по спешност в неврохирургията, където е оперирано. Това обаче не е първият път, в който малчуганът е бил в риск.

Срещу майката и бащата, които имат общо три деца – на 4, 2 и 1 година, и преди е подаван сигнал за физическо насилие.

„Първият сигнал за насилие над децата получихме през септември 2015 г. Той бе подаден от детската ясла, която посещаваха двете братчета, и веднага взехме мерки за закрила, за да ги защитим. Поискахме ограничаване на родителските права на майката и бащата, но не получихме нужната подкрепа в съда, тъй като се изискват доказателства от близки, роднини или съседи, че над тях се упражнява насилие. Съответно искането ни бе отхвърлено и децата бяха върнати в семейството през октомври 2016 г.”, разказа Боряна Кирилова – директор на Дирекция „Социално подпомагане” – Горна Оряховица.

Само няколко месеца по-късно децата отново са в риск. На 9 януари съседка съобщава на социалната служба, че е видяла 2-годишното момченце с негов близък и видът му силно я притеснил, тъй като забелязала, че детето е бито. Още същия ден служители на отдел „Закрила на детето” посещават семейството, което вече било потърсило личния лекар на пострадалото дете. Той ги препратил към хирург в Горна Оряховица, а той веднага им дал направление за неврохирург във Велико Тънрово. Родителите му обаче решили да се приберат у дома. След псоещението на социалните и по тяхно настояване вечерта родителите го водят в Спешна помощ в старата столица, където го приемат за лечение.

„Поискахме нужната информация от отделението в болницата, където бе лекувано детето, и уведомихме прокуратурата за случая. Какво ще установи разследването, тепърва ще стане ясно”, коментира още Боряна Кирилова. Тя допълни, че майката обяснила пред тях, че не е станала свидетел на побоя над детето, тъй като била в банята и обвинява за случилото се 4-годишното му братче. Тази версия обаче тепърва ще се изяснява, но според социалните работници, докато двете братчета са били в приемно семейство, не е имало конфликт между тях, нито в детското заведение, което са посещавали.

В момента битото дете в настанено в дома в Дебелец, а другите две деца са при родителите си. Докато не приключи разследването и не се установи кой е виновен за побоя, на практика децата не могат да бъдат изведени от дома, уточниха от социалната дирекция.

В. ВАЛЕНТИНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!