262 четения

Хоби. Търновка превръща стъклени бутилки в произведения на изкуството

УНИКАЛНИ СТЪКЛЕНИ БУТИЛКИ, УКРАСЕНИ ЧРЕЗ ТЕХНИКАТА ДЕКУПАЖ, ИЗРАБОТВА ТЪРНОВКАТА ЗЛАТИНА НИКОЛОВА. Талантливата дама превръща обикновените шишета от стъкло в красиви произведения на изкуството, подходящи за всеки всеки повод – рожден ден, сватба, кръщене, юбилей или просто за да зарадва приятел. Декупажните бутилки, които прави, са по-различни, тъй като използва специални пасти и техники, които им придават обем и интересен дизайн.

Най-общо казано декупажът представлява украсяване на предмети чрез рисуване или облепяне с хартия, при който се изрязва даден мотив или изображение, след което се прилепя към избраната повърхност. Това може да се направи върху хартия, дърво, стъкло, метал, плат и въобще всичко. Техниките, чрез които може да стане това, са различни – салфетна техника, 3D техника, художествен декупаж, техника кракле, трансферни техники, с вакса и варак или с релефна паста, каквато използва Златина. Първите й опити започват преди повече от десет години, когато все още тази техника не бе толкова популярна у нас. Интересът й към нея я провокира да потърси информация в интернет. Гледайки клипчета в мрежата, започва да прави първите бутилки, за които днес споделя, че вече не харесва особено. Постепенно усвоява всички тънкости на техниката и особеностите в работата със стъкло. Слабост си остават бутилките и чашите, които прави освен самостоятелно и в комплект. Могат да бъдат и персонализирани според предпочитанията и интересите на техния бъдещ притежател. Декупажните бутилки на Златина са подходящи за подарък за младоженци, за кръщенета или за рождени дни. Чрез същата техника украсява и табакери, които също се радват на голям интерес.

Въпреки че дълги години Златина е работила в сферата на туризма, намира време за своето хоби и преди повече от година се престрашава да отвори собствено магазинче, в което да предлага творбите си.

„Ръчно изработените подаръци и сувенири изискват много време и усилия. И когато ги дадеш в магазина на някой търговец, в един момент осъзнаваш, че те стават почти непродаваеми. Ако аз го предлагам на една цена, то търговецът слага и той някаква надценка и съответно не може да бъде продаден. Затова реших сама да продавам нещата, които правя, а и често авторите на подобни ръчно изработени изделия ги предлагат основно в интернет, а не всеки има възможност да ги види. Искаше ми се да мога да събера на едно място повече творци и да направя едно място, в което да има за всекиго по нещо”, споделя Златина. Умишлено решава да не е в центъра на Велико Търново, а в един от най-големите квартали – „Кольо Фичето”, защото там подобен магазин няма. Първоначално започва само със свои собствени неща, но постепенно се свързва и с други хора и днес вече работи с десетина свои колеги творци от цялата страна – София, Варна, Враца, Плевен, Ловеч и Велико Търново. Работи с хора, които също имат интересни, а някои и нетрадиционни занимания като ръчно изработени дървени тефтери, кутии и албуми, икони, текстилни играчки, декорации от зебло, ръчно направени картички, бижута от епоксидна смола.

„Хората все повече харесват ръчно изработените предмети и сувенири, защото са различни и не са като масовите китайски неща, които се предлагат навсякъде. Освен това една декупажна бутилка например никога не може да бъде повторена и да бъде абсолютно същата като някоя друга”, разказва Златина. Допълва, че според Фън Шуй всяка вещ, изработена ръчно от естествени материали, е източник на позитивна енергия. А ако майсторът използва естествени материали – дърво, камък, и е работил с топлота и любов, то ценността на тази вещ е уникална.

Весела БАЙЧЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

5 коментара за “Хоби. Търновка превръща стъклени бутилки в произведения на изкуството

 • 25.01.2017 в 14:22
  Permalink

  Уникални произведения на изкуството.Уникална е кака Злати.Да ни е жива и здрава.Да уточним само че е от възрожденското градче ЕЛЕНА.

  Отговор
 • 25.01.2017 в 15:46
  Permalink

  Страхотно!
  Подкрепям с две ръце творци като дамата, а можете ли да ни дадете и адрес или име на този магазин?

  Отговор
  • 25.01.2017 в 20:53
   Permalink

   Здравейте! Магазинчето е „Златното ключе“ и се намира до магазин „Кроки“ в квартал „Триъгълника“. 🙂

   Отговор
 • 25.01.2017 в 21:11
  Permalink

  може ли някакви координати!

  Отговор
 • 26.01.2017 в 12:01
  Permalink

  Магазина се намира грубо казано над спортната зала към парка и под Тремол. Злати е винаги внимателна, очарователна. В магазина може да стоите с часове, защото всички неща са уникални,
  интересни и направени с много любов. И разбира се- задължително ще се изкушите от нещо и ще излезете с намерението да се върнете отново.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!