32 четения

В Елена удостоиха Христо Медникаров с почетния знак „Стоян Михайловски“

Журналист и заслужил краевед Христо Медникаров е тазгодишният носител на почетния знак „Стоян Михайловски“. Връчването на високото отличие стана на тържествено честване на 161 години от рождението на бележития еленчанин, в памет на който и в знак на признание е учредената от Община Елена литературна награда. Тя се присъжда на български писатели и публицисти с безспорни постижения в областта на сатирата, философско-морализаторската и религиозната проза и поезия, автори с активно изразена гражданска позиция.

Литературната награда е учредена преди 16 години и нейни носители са бележити личности и творци – проф. Иван Славов, редакцията на вестник „Стършел“, Георги Данаилов, Стефан Цанев, Георги Господинов и Георги Мишев.

„Днес сме особено горди и радостни, че сред носителите на почетния знак „Стоян Михайловски“ се нарежда и наш земляк. Високо ценим творчеството на родолюбеца Христо Медникаров и заслужено бе номиниран за наградата“- с тези думи кметът инж. Дилян Млъзев връчи отличието на седмия му носител.

Христо Медникаров завършва еленската гимназия, а после руска филология в Софийския университет. Бил е учител и близо 20 години работи като журналист във вестник „Борба“. Издава три поетични книги, съавтор е на шест краеведски книги за родния Еленски край. Носител е на наградата „Златното перо“ на СБЖ и на орден „Св. св. Кирил и Методий“, почетен гражданин на град Елена.

Мария СИМЕОНОВА

Сн. Венета ПЕТРОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!