3 четения

Котките съперничат по интелект на кучетата

Японски учени оспориха идеята, че кучетата са по-интелигентни от котките, като изтъкнаха, че писаните не им отстъпват в някои тестове за памет, съобщи Би Би Си.
Изследване с 49 домашни котки показа, че те могат да си припомнят приятни преживявания, например как са яли нещо хубаво. Кучетата също притежават такава памет, наричана епизодична – уникален спомен за специфично събитие.
Хората често възпроизвеждат важни за тях събития, например първия си работен ден или сватба в семейството, по това какво са яли на закуска. Тези спомени са свързани с индивидуалното възприемане и са уникални за всеки човек.
Сахо Такаджи, психолог от университета на Киото, каза, че и котките като кучетата имат спомени за единични преживявания, което означава, че те може да имат епизодична памет, подобна на човешката.
Котките в японското изследване са преминали през тест дали си спомнят от коя купичка са яли и коя не са докоснали 15 минути след храненето. Резултатите показват, че писаните си спомнят информация за „какво“ и „кога“, което означава, че имат епизодична памет. Според учените те могат да помнят много по-дълго от краткия период в теста.
Котките освен това не отстъпват на кучетата в различни умствени тестове, като реакция на жестове, лицеви изражения и емоции.

Източник: БТА

Един коментар за “Котките съперничат по интелект на кучетата

  • 27.01.2017 в 1:26
    Permalink

    Te otkrili toplata voda, da bqha popitali sobstvenici na kotki, shtqha da go razberat mnooogo po-rano!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!