13 четения

Къщи за пострадали от трафик разбуниха великотърновски квартал, хората се притесняват от бежанци

В „Зона В“: „Напълниха ни с цигани, сега ако пуснат и бежанци, се вдигаме“

 

ЩЕ НАСТАНЯВАТ ЛИ БЕЖАНЦИ В „ЗОНА В“, СЛЕД КАТО ОТ НЯКОЛКО ГОДИНИ КВАРТАЛЪТ Е РАЗДИРАН ОТ СКАНДАЛИ С ЦИГАНИ, КОИТО ОБЩИНАТА НАСТАНИ В НЯКОЛКО БЛОКА И ОФОРМИ ГЕТО, се питат хората, които потърсиха наш екип за разясняване на ситуацията. Повод за тревогите им са обявените намерения на Община Велико Търново да прави кризисен център за лица, пострадали от насилие, трафик или друга форма на експлоатация.

Той ще е съставен от няколко къщи, които ще са разположени върху общинска земя на ул. „Драган Цончев“. Комплексът ще е за 2 169 123.77 лв., от които 1 748 462,57лв. за инженеринг и строителство. Парите идват по програма „Региони в растеж“, а проектът е на самата община. Средствата за него са вече по сметките й и строителството ще започне всеки момент. Първоначално е замислен с капацитет 30 места. В него настанените ще могат да престояват до 6 месеца. Освен битовите им потребности от кметството ще им оказват индивидуална подкрепа, ще задоволяват ежедневните им потребности и ще ги консултират правно.

„Животът стана нетърпим, след като заселиха тук два блока главно с цигани. Не е тайна, че се продава дрога в тях, има проститутки, а покрай правоимащите в общинските жилища са надошли и техни мургави близки от всички краища. По цял ден кънти музика, пиянстват, бият се. Полиция идва непрекъснато на проверки по наши сигнали. Представете си, ако дойдат бежанци или проститутки, какво ще е“, недоволства Ирина Цветкова, която живее в съседство. Според нея в района вече се събира подписка срещу центъра за пострадали от трафик и насилие.

„Има толкова пустеещи села и изоставени общински имоти в тях. Не е ли по-разумно там да направят този център, а не да го създават в гъсто населен квартал. Как ще съжителстваме, не ми е ясно“, нарежда и Генчо Витанов, един от инициаторите на протестната подписка. На няколко пъти хората са събирали такива подписки и срещу циганите, настанени в нови блокове. Жителите на кв. „Зона В“ са категорични, че този път ще излязат на протести и няма да оставят нещата така.

„ПРЕДВИЖДАМЕ ОСНОВНО ДА ПРИЕМАМЕ ХОРА, ПРЕТЪРПЕЛИ НАСИЛИЕ И ЕКСПЛОАТАЦИЯ – СЕКСУАЛНА, ТРУДОВА И Т.Н., КАКТО И ТАКИВА, ЖЕРТВА НА ТРАФИК. Не може да става дума за бежанци. Ще опитаме да издействаме тук да стоят и възрастни хора, преди да се настанят в специализирани домове“, коментира Росица Димитрова, шеф на дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Община Велико Търново. Тя отрече тук да се създава бежански лагер, а идеята била просто да се развиват социални услуги. Жителите на квартала обаче са настръхнали и са категорично против това. Те настояват центърът да бъде изместен на друго място и общината да преразгледа по целесъобразност инвестиционната си програма в този район. „Да ни оправят улиците и тротоарите, да създадат паркинги, циганите в импровизираното гето са ни достатъчни“, не отстъпват хората.

Стилян НАЙДЕНОВ

Един коментар за “Къщи за пострадали от трафик разбуниха великотърновски квартал, хората се притесняват от бежанци

  • 26.01.2017 в 16:22
    Permalink

    Зона В изостана в развитието си изцяло. Това е квартал, за който ръководството на града не се грижи въобще. Предходното ръководство обеща, че няма да настанява роми в общинските жилища, а само социално слаби, но уви…. обещания на думи. Във така наречената“ Вилна зона“ се самонастаниха роми и никой не прави нищо по въпроса. Безстопанствени кучета се разхождат, улиците са в лошо състояние, а тротоари се направиха едва 2016 година. За транспорта – изпращат се най-старите и счупени автобуси. Няма дори аптека. Детската площадка между блоковете е в бедстващо състояние. Жителите на квартала наистина са настръхнали. Нима смятате, че тези хора са по- ниска категория, ще мълчат и ще се примиряват ?????

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!