4 четения

Показват в изложба шедьоврите на Колю Фичето

„РАЗРУШЕНИЕ И СЪЗИДАНИЕ“ СЕ НАРИЧА ИЗЛОЖБАТА, КОЯТО СНОЩИ БЕШЕ ОТКРИТА ВЪВ фоайето на читалище „Надежда” във Велико Търново. Експозицията е част от проекта „Майсторът и времето“, по който беше цифровизирано цялото творчеството на Колю Фичето. Изложбата представя някои от най-популярните архитектурни шедьоври на Колю Фичето. Снимки, рисунки, схеми, текстове, подредени на 15 платна, разказват за резултатите по проекта, започнал като част от кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 г.

Сред представените обекти са Къщата с маймунката, ханът на Хаджи Николи, църквата „Св. Спас“, старият катедрален храм „Рождество Богородично” във Велико Търново, Преображенският манастир, Килифаревският манастир, покритите мостове в Ловеч и Белене, църквата „Св. Троица” в Свищов и др.

Експозицията е подготвена преди три години и е била посветена тогава на 150-годишнината от построяването на църквата „Св. Спас” и 100 г. от разрушителното земетресение в старата столица, станало на 1 юни 1913 г. Няколко пъти е представяна – в рамките на Международната конференция „Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство“ и в различни градове. Най-интересните документи в нея са предоставени от историческите музеи във Велико Търново, Дряново, Свищов и Ловеч. По изложбата са работили Галя Чохаджиева и Стефка Кънчева. Фотографиите са дело на Генчо Петков. Дигитализацията са направили доц. Галина Богданова и Николай Ноев, които са подбрали да покажат кадри от вече несъществуващи сгради.

Търновци виждат експозицията за първи път, благодарение на сътрудничеството между читалище „Надежда”, търновския клон на Съюза на учените в България и Община Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!