Темида в Горна Оряховица с отлични резултати, осъдени са над 200 бандити

3769 дела е гледал през миналата година Районният съд в Горна Оряховица, от които 3714 новообразувани и с над 200 повече от предни години, съобщи председателката Павлина Тонева. Приключени са 2300 граждански и 1089 наказателни дела и така съдът, който обслужва три общини, се нарежда сред отличниците в региона.

„Удовлетворена съм от работата през изминалата година. При нас усъвършенстваме постоянно работата с гражданите и достъпа до правосъдие и имаме доста добри практики, които се ползват в цялата страна. Затова смело мога да кажа, че за 10 години този съд стана истински храм на Темида. Само м.г. шестима съдии бяха повишени в най-високия ранг, нямаме нито един наказан, а резултатите ни радват, защото над 75% от обжалваните ни актове после се потвърждават от по-горния съд”, сподели още съдия Павлина Тонева.

ВСЪЩНОСТ ДВЕ СА ПРАКТИКИТЕ НА ГОРНООРЯХОВЦИ, които се ползват от почти всички останали съдилища в страната. Едната е създаването още преди 7 г. на регистър на отводите. Книгата има за цел да се събират отводите на съдиите, да се анализират и да се следи дали има неоснователни отводи от конкретни казуси. Това е една доста работеща антикорупционна практика, въведена вече на много други места. Пак от ГОРС, и то още от 2009 г., тръгва и пращането по елпоща на призовки и други съдебни съобщения. Електронната кореспонденция вече е факт навсякъде, но заслугата за добрата практика е призната на Районния съд в железничарския град.

НАД 200 СА ОСЪДЕНИТЕ БАНДИТИ, А ОПРАВДАНИТЕ СА САМО ТРИМА. СВОЕБРАЗЕН РЕКОРД Е ПОСТАВИЛА СЪДИЯ КРАСИМИРА НИКОЛОВА, която се занимава само с граждански казуси. Тя има 100% потвърдени съдебни актове, които са влезли в сила. За този факт съдия Тонева казва, че въобще не е учудена от резултатите на колежката си, която е перфекционистка в работата си, но такива са и всичките девет съдии. Със сто процента свършени за три месеца дела пък е съдия Еманоел Вардаров. Чудесни резултати имат и Христо Попов и Цветелина Цонева.

Държавните съдебни изпълнители са събрали общо 334 727 лв., като най-голям е делът на събраните суми в полза на граждани – 254 639 лв.

Нели СУКОВА

Сн. архив „Борба”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *