10 четения

Търновските социалисти: „Прокуратурата да извърши пълна проверка за разсипията на тролейбусната мрежа във Велико Търново“

Съветниците от БСП няма да подкрепят бюджета, прогнозират по-бедна година за старата столица

 

ПРОКУРАТУРАТА ДА ИЗВЪРШИ ПЪЛНО РАЗСЛЕДВАНЕ НА СЪБИТИЯТА, КОИТО СЕ СЛУЧИХА ОКОЛО ЛИКВИДИРАНЕТО НА ТРОЛЕЙБУСНИЯ ТРАСНПОРТ в община Велико Търново от 2009 г. насам, настояха на пресконференция вчера общинските съветници от БСП в старата столица.

Ако това не стане и тя не се самосезира, социалистите ще внесат сигнал за безстопанственост, но това ще се случи веднага след предсрочните парламентарни избори от края на март, за да няма спекулации.

Стоян Витанов бе категоричен, че отговорност за разсипаната контактна мрежа и въобще за ликвидирания тролейбусен транспорт носи общинският служител Ивайло Дачев, както и самият кмет на града Даниел Панов.

„За тази безстопанственост, която върви от 2009 г. насам, която включва изпокрадването на депото в Дълга лъка, токоизправителната станция (ТИС), кабелите, продаденото депо и настоящата занижена оценка на токоизправителната станция до пазара, персонална отговорност носи Дачев и кметът, който го търпи. Велико Търново е единственият от 19-те града, в които има тролеи, където те са затрити, бастисани и ограбени и това е пълно безумие. Защо се разграби ТИС-а, защо не се осигури охрана и сега се мъчат да го продадат на безценица? Къде е полицията, къде е общината“, попита още червеният общинар.

„Ние винаги сме били категорично против закриването на тролейбусния транспорт, както и против демонтирането на мрежата. Общината прави само разходи, включително и по демонтажа. Имаше контратеза, че предстои навлизането на електробусен транспорт, но до този момент нищо не сме видели и усетили от такъв транспорт. Нито лев от оперативните програми не е предвиден за града ни за нов екологичен транспорт“, предупреди председателят на групата на БСП Валентин Ламбев. Той припомни, че първоначалната оценка бе за 700 000 лв. от продажбата на мрежата. Сега обаче официалните изчисления сочат едва около 230 000 лв.

„А на каква реална цена ще се продаде това имущество, това е друг въпрос, може би няма да има и кандидати за търга. Не се знае какво се продава, предложението за продажба е напълно на тъмно, не сме видели приемно-предавателен протокол какво и как е свалено, как е заведено като общински актив и т.н. На практика цялата контактна мрежа е бракувана, смъкната и какво ще купим с 230 000 лв. – дори един електробус не може да се купи с тези пари“, възмутиха се още съветниците от БСП.

ТЕ БЯХА КАТЕГОРИЧНИ, ЧЕ ЩЕ ГЛАСУВАТ ИЛИ „ПРОТИВ“, ИЛИ „ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ“ ЗА ПРИЕМАНЕТО НА БЮДЖЕТА на днешната сесия. По думите на Стоян Витанов, основният извод от цифрите по него е, че община Велико Търново през 2017 г. ще бъде по-бедна спрямо миналата година. Това се дължи на факта, че приходите през 2017 г. ще бъдат с 1 525 000 лв. по-малко спрямо миналогодишните, в това число тези за делегираните държавни дейности са с над 400 000 лв. по-малко, а за местните дейности с около 1 млн. по-малко. Общата изравнителна субсидия запазва своя размер, но в същото време с около 300 000 лв. се покачва сумата, която залагаме за финансиране на държавни дейности. А държавните пари в общинския бюджет намалят с над 800 000 лв., посочи още Витанов. Нещо повече, той цитира кмета на Велико Търново Даниел Панов, според когото „държавните средства са недостатъчни за предоставянето на качествени услуги“.

„Общината ще бъде по-бедна, защото за изграждане и ремонт на уличната мрежа са предвидени 790 000 лв. по-малко, т.е. за тази година те са 2,6 млн. лв. В същото време поддръжката на осветлението на улици и площади в резултат на проведената обществена поръчка, която открито заявихме, че ще спечели фирма „Хит“, както и стана, се покачва от 569 000 на над 700 000 лв., ако, разбира се, в края на годината не бъдат похарчени още пари“, предупреди Витанов.

Социалистите посочиха, че просрочените общински задължения намаляват с 1 млн. спрямо миналата година по-същото време, но към края на тази година ще станат около 4 млн. лв. Част от тях са задълженията в размер на 900 000 лв. за строителство и инфраструктура. От БСП няма да подкрепят бюджета и защото от над 4000 легла в общинската хазна влизат едва 150 000 лв. туристически данък годишно а в същото време от 450 таксита са заложени 200 000 лв.

„Къде е Киро на кирия. Очевадно туристическият данък, за който бяха правени клетви как ще се събира, е поредния медиен пиар на общината“, коментира Витанов. По думите му разходите за архитектурния резерват „Трапезица“ за годината са 50 000 лв. Те са заложени за купуване на пикап, за хората, които чистят хълма.

„Попитах не са ли много тези 50 000 лв. за пикап и да не се получи номера на Бойко Борисов, който купи едни джипове за горските, пък накрая той ги яхаше. Те ми отговориха: не, не, не – това е за пикапче. В един момент един представител на администрацията ми каза – абе вижте какво, те 25 000 лв. са за пикапчето, пък другите 25 000 лв. са за една кола, която ще обслужва детската кухня. Това е пълен абсурд! Да, сигурно има нужда от такъв автомобил, но го вкарайте там, където трябва“, заяви червеният съветник. Според него става дума за поредните вътрешни игри в бюджета.

СТЕФАН СТЕФАНОВ ЗАЯВИ, ЧЕ СЪВЕТНИЦИТЕ ОТ БСП ЩЕ ПОИСКАТ ДА СЕ СФОРМИРА НАРОЧНА ОБЩИНСКА КОМИСИЯ И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА АДМИНИСТРАЦИЯТА, която да извърши пълен преглед не само на документи, но и на терен на жилищата, в които са настанени нуждаещи се граждани. Мотивите за това са информация за хора, които де факто не обитават жилищата и дори живеят в други градове и в чужбина, но плащайки си символичен наем чакат да изтече срокът, в който могат да предявят претенции за закупуване на конкретното общинско жилище. Такава проверка би следвало да се върши периодично, защото администрацията има и контролни функции, подчертаха социалистите.

Елена ЧАМУРКОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

2 коментара за “Търновските социалисти: „Прокуратурата да извърши пълна проверка за разсипията на тролейбусната мрежа във Велико Търново“

 • 26.01.2017 в 17:31
  Permalink

  Хехе, на червените мърши им замириса леко на власт и взеха да вият до небето!
  Да вземат и да обяснят кражбата на оня мустакат хайдут Витан, дето стои на снимката подпрян, как хариза преди много години в единствения си ден като кмет целия парк до Ловното и сега предстои заради тоя „антикорупционалист“ да унищожат до корен гората там!
  Айде стига предизборна пропаганда на ситно…

  Отговор
 • 26.01.2017 в 20:08
  Permalink

  „Разсипията „другари социалисти ,я направихте вие от БСП,с вашето бездействие когато на власт беше тройната коалиция начело с вашият лидер Станишев.Когато се изграждаше пътен възел „Качица“същият този ваш лидер дойде тук във В.Търново с торбата ,с обещанията ,а в последствие станаха лъжи,в навечерието на парламентарните избори 2009 г.и лично обеща ,че ще финансира с допълнителни средства от 2 милиона лв. до изграждането на пътен възел „Качица“,като в тази сума влизат и необходимите за възстановяване на контактната мрежа без уговорки ако спечелят изборите,а до изборите.Тогава обекта беше замразен по липса на средства – не се работеше.Обещанието му стана кьорфишек ,обещание за наивници,за лов на избиратели. Обещаното финансиране за до изграждане Общината не получи.Получи го от политическа партия Герб,Правителството на Герб спечелила изборите,дотолкова,доколкото да се завърши обекта и да влезе в експлоатация без възстановяване на контактна мрежа.Толкова позволявала хазната ,оставена на червено от правителството на тройната коалиция с лидер тогава другаря ви Станишев.Вие другари социалисти,като толкова сте загрижени за общинско имущество,за нейното опазване ,защо не предприехте от ваша страна действия за нейното съхранение?20 г.от тогава и точно сега предизборно решихте да се оплаквате на прокуратурата?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!