6 четения

Учени откриха „танцуващи“ бактерии

Международна група учени под ръководството на биофизици от Китайския университет в Хонконг откри необичайно за бактериите координирано поведение, подобно на танц в стила „флаш моб“, предаде ТАСС.
Вникването в неговия задействащ механизъм има приложение в роботиката, в изследванията на образуването на ембрионите, в микробиологията и биомедицината. Резултатите от изследването бяха публикувани в електронния вариант на сп. „Нейчър“.
„Открихме, че в плътните бактериални суспензии милиони подвижни клетки могат да се самоорганизират, в резултат на което възниква активно хармонично движение. В същото време отделните клетки се местят безразборно, не проявяват явни периодически колебания, а често рязко и на случаен принцип променят посоката си на движение“, пише в изследването.
Въпреки че първоначално изглежда, че всяка клетка се движи както и накъдето си поиска, при наблюдение на цялата група може да бъде проследено синхронично движение.
Изучаването на подобно поведение в многоклетъчните системи е необходимо, за да се обяснят много биологически процеси, като формирането на органите на тялото и ембрионите, както и регулация на невронните мрежи.
„Идентифицираните колективни трептения представляват първите известни случаи на слаба синхронизация на произволни траектории. Това ще ни помогне да разберем повече за физиката на самоорганизацията в неравновесни системи. Наученото ще може да приложим при нови стратегии за проектиране на роботи, способни да изпълняват колективни задачи, без централно управление“, допълва в съобщението към медиите Китайският университет в Хонконг.
Данните на изследването се базират върху резултатите от експерименталните наблюдения на бактериални групи, както и на математически модели, разработени от учени от Франция и Китай.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!