2 четения

Адвокатската ни гилдия ще реализира пилотен европроект за помощ на ромски жени

Шефката Даниела Минева: „Начинанието е престижно и ще се реализира освен у нас и в Гърция, Ирландия, Италия и Румъния“

ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА АДВОКАТСКА ГИЛДИЯ Е харесана за реализиране на пилотен проект на Съвета на Европа за правна помощ на ромски жени и жени от пътуващи общности, съобщи вчера шефката на колегията Даниела Минева. „Начинанието е престижно, защото в проекта от цялата страна сме включени ние и колегите от Пловдив. Бяхме харесани и предложението дойде във В. Търново през юни м.г. Проектът ще се реализира освен у нас също и в Гърция, Ирландия, Италия и Румъния“, разказа още адвокат Минева.

Търновските адвокати ще участват като партньор при изпълнението на проект „Достъп на жените роми и жените от пътуващите общности до правосъдното законодателство JUSTROM“, който е финансиран от Съвета на Европа и Европейската комисия. Шестима адвокати от В. Търново вече са били на двудневен курс на обучение, свързано с темата. Тези дни пък е обявен конкурс за двама адвокати, които реално ще работят заедно с ромски неправителствени организации по въпросния проект, чиито ръководители за нас са от Румъния. Разгласата ще бъде дело на ромските организации, а определените след конкурса двама търновски адвокати ще дават безплатна правна помощ по различни проблеми, които вълнуват ромските жени и жените от пътуващи общности.

СПОРЕД ОТЧЕТНИЯ ДОКЛАД НА АДВОКАТСКИЯ СЪВЕТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО въпросният проект е най-престижният факт за миналата година. Освен това са били проведени и 5 обучителни семинара по различни теми. В гилдията вече членуват 277 адвокати, а година по-рано те са били 266.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!