14 четения

Бъдещият градски център на Велико Търново в плен на снега

Никой не е правил снегопочистване в Старото военно училище, осем институции блокирани

НИКАКЪВ ВИД СНЕГОПОЧИСТВАЩА ТЕХНИКА, НИТО ЕКИПИТЕ НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО СА ВЛИЗАЛИ ВЕЧЕ ПОЛОВИН МЕСЕЦ В СТАРАТО ВОЕННО УЧИЛИЩЕ. Заради това в плен на снега и с невъзможен достъп остават 8 институции, в които работят над 1000 души. Това показа проверка на наш екип вчера след множество сигнали на спешния телефон на „Борба. Старото военно училище, което по план трябва да стане и нов градски център, е затрупано, а идващите тук коментират, че най-доброто средство за снегопочистване май ще си остане… пролетта. В района са офисите на най-важните регионални институции – Областна администрация, НАП, НОИ, Административния съд, Регионалния спешен център, Агенцията за закрила на детето и корпусите на университета.

За да осигурят нормален достъп на гражданите до учрежденията, работещите в тях по принуда са хванали греблата, за да поизчистят, признават част от ръководителите им.

„Не сме виждали снегорин, нито малък багер, с които тази година от кметството се гордеят толкова. Никой не е чистил нито при първия, нито при втория валеж, а както виждате, районът е непристъпен, особено с автомобил“, коментира един от експертите в областна администрация. Особено трудно за посещение е данъчното, което обслужва 7 области и в него през Старото военно училище идват и жители на други региони. „Срамно е за нас, защото институцията осигурява основните приходи в държавата, а няма елементарни условия за достъп на данъкоплатците. Вместо да ги обслужваме, сме принудени да ринем сняг“, недоволстват данъчни чиновници.

ОТ ОБЩИНАТА С НЕОХОТА ПРИЗНАВАТ, ЧЕ НАИСТИНА В РАЙОНА НЕ Е ХОДИЛ НИКОЙ ДА ЧИСТИ, тъй като цялата налична техника и хора са били използвани по градските улици и стъпала.

В Старото военно училище има и десетки затрупани в преспите автомобили, които собствениците им са изоставили в очакване на по-слънчеви дни, без алтернативата да ги изкарат по нормален начин. Вече четвърта година районът прилича на лунен пейзаж и няма изгледи скоро да бъде оправен. Ликвидиран бе и паркингът в района, който побираше над 500 автомобила. Сега колите са наблъскани между дълбоките ровове и камарите с пръст и сняг. Заради тежестта им обаче земната маса се свлича, намокрена от влагата, и ги поглъща. „Районът е забранен за автомобили, още като започна строителството. Тези, които влизат, го правят на свой риск. Тепърва очакваме проектиране на инфраструктурата, след което могат да дойдат и пари. Нямаме собствени средства, търсим европейски програми”, коментира главният инженер на Община В. Търново Динко Кечев.

„ВЕЛИКО ТЪРНОВО РАЗЧИТА НА СРЕДСТВА ЗА НОВИЯ СИ ГРАДСКИ ЦЕНТЪР ОТ НОВИЯ ПРОГРАМЕН ПЕРИОД, който предстои да стартира. Забавиха ни и проектите за инфраструктурата на електро- и газоснабдяването, но компаниите вече ги изготвиха. Вече е ясна и визията на новия градски център, след като взехме най-доброто от предложенията на архитектурната гилдия”, коментира на свой ред кметът на Велико Търново Даниел Панов. Парите, с които ще се прави територията с площ от 188 дка, се чакат по програмата „Региони в растеж 2014 – 2020”.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!