5 четения

Десницата в областта с две листи за предсрочния парламентарен вот на 26 март?

Иван Иванов начело на листата на „Нова република“, от „РБ-2“ уговарят д-р Ваньо Шарков за водач

ПОРЕДНА ПОЛИТИЧЕСКА ИНТРИГА ВДЯСНО СЕ ЗАФОРМЯ ПРЕДИЗБОРНО ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ, научи „Борба“. Подобно на настроенията в десницата в национален мащаб, и местните представители от тази част на партийния спектър са изпаднали почти в цайтнот за това как точно ще се явят на предсрочните избори. Към момента ситуацията е твърде далеч от единодействие, затова нищо чудно Четвърти многомандатен избирателен район да се окаже с поне две десни листи – става дума за новия проект „Нова република“ и за стария, и вече по-редуциран състав на реформаторите, които доби гражданственост като „РБ-2“.

Пъзелът вероятно ще се разплете още този уикенд с конгреса на „РБ-2“, когато ще стане ясно как и кои точно партии остават в тази коалиция. Факт е обаче, че тя е поизчерпана, най-малкото защото ДСБ вече поеха по нов път.

Впрочем интригата тук е не толкова в партиите, а в редовите членове по места, които ще решават кой точно ще е техният автентичен десен представител в бъдещия парламент. Разбира се, по системата „от два стола на земята“ съществува опасност десницата като цяло да не намери място в 44-тото Народно събрание. Нещо повече – някои анализатори дори са категорични, че към момента столовете са три, защото на политическия небосклон младата партия „Да, България“ също търси своето място. Въпреки че хората, водени от бившия правосъден министър Христо Иванов, не си слагат етикета „десни“ е ясно, че те принадлежат именно към тази част на политическото пространство. Най-малкото защото в първите им редица са лицата от протестите преди около три години срещу правителството на Пламен Орешарски… Така или иначе „Да, България“ съвсем скоро трябва да заяви дали ще се яви сама на вота от 26 март, или ще стане част от проекта „Нова република“.

А проектът на републиканците е още топъл и тепърва ще се разраства. Той бе обявен преди дни от председателя на ДСБ Радан Кънев, чиято формация излезе от управлението още в края на 2015 г. Освен тъмносинята партия тук са и голяма част от представителите на Гражданския съвет на първото издание на „Реформаторския блок“. На емблематичната дата 4 февруари пък ще станат ясни окончателните параметри на новото дясно обединение под марката „Нова република“. ВОДАЧ НА ТОЗИ ФОРМАТ В ОБЛАСТТА С ОГРОМНА СИГУРНОСТ ЩЕ Е ДОСЕГАШНИЯТ ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТА ИВАН ИВАНОВ. Това е красноречив факт за доминиращите настроения в десницата, тъй като политическата му кариера стартира като представител на гражданската квота от първото издание на „Реформаторския блок“. Само че, разочарован от неслучващите се промени и след фактическото разцепление, търновският депутат се дистанцира от лидерите на останалите партии в блока. Сега Иванов се очаква да оглави листата на „Нова република“ също като представител на гражданската квота, а не на конкретна партия от дясното обединение.

ДОСЕГАШНИЯТ ЗАМ.-МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Д-Р ВАНЬО ШАРКОВ Е НАЙ-ВЕРОЯТНИЯТ ВОДАЧ НА „РБ-2“, научи „Борба“ от свои източници. Според запознати той е уговарян лично от доскорошния си шеф и здравен министър Петър Москов, но все още се колебае дали да се кандидатира от старата столица.

Въпреки че е добре известен в региона, д-р Шарков има поне два аргумента да предпочете друг избирателен район. Факт е, че като повечето властимащи, Шарков понатрупа негативи не толкова в персонален план, колкото като част от екипа на недолюбвания здравен министър. Самият Шарков бе един от двигателите за въвеждането на пръстовите отпечатъци, което няма да бъде лесно простено на нито един чиновник във ведомството. Има и още една, по-сериозна причина докторът да се колебае с водачеството на „РБ -2“ в областта. Става дума за казуса с частната болница за физиотерапия и рехабилитация в Полски Тръмбеш, на която повече от година тъкмо той не дава лиценз. За общината този проблем е сериозен, тъй като се касае за солидна частна инвестиция с добавена стойност. Само че на вложителя му беше вменено да намали наполовина легловата база в частното лечебно заведение, което от икономическа гледна точка означава да се налива вода в пясък, и в Полски Тръмбеш упорито се говори, че болницата не тръгва заради лобизъм в здравното министерство в полза на частна лечебница в съседно Русе, зад която стоят силни на деня хора от досегашната управляваща партия.

Иначе д-р Ваньо Шарков има дълъг политически и управленски опит. Той бе два мандата председател на Общинския съвет в Свищов, както и два мандата депутат. Само че първия път бе от Стара Загора, а четири години по-късно като представител на тогавашната „Синя коалиция“ бе избран от Велико Търново. Обаче завърши мандата си като независим, понеже бе изключен от тогавашния председател на СДС Емил Кабаиванов.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

2 коментара за “Десницата в областта с две листи за предсрочния парламентарен вот на 26 март?

  • 27.01.2017 в 17:15
    Permalink

    Аха , стана ясно привидната и неуместна активност на Иванов по случая с кучетата от Козловец – той, маминият, ще бягал от РБ в Ла Република!
    Интересното е тия тъмнокаквито са смешници дали си вярват, че ще влязат в НС???

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!