9 четения

Знаменитият цигулар Гил Шахам ще води майсторски клас преди първия си концерт у нас

Знаменитият американски цигулар Гил Шахам, който ще участва в цикъла „Музиката на Америка“ на 30 януари, ще работи с млади български музиканти при престоя си в България. Той ще води майсторски клас в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ ден преди концерта си в зала „България“ с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Максим Ешкенази, съобщават организаторите.
Заниманията ще бъдат на 29 януари от 18.00 ч. в концертната зала на академията със свободен достъп за студентите.
Гил Шахам пристига у нас с уникалната си цигулка Страдивариус „Графиня Полиняк“ от 1699 г. по покана на агенцията „Кантус фирмус“, със съдействието на фондацията „Америка за България“. Билетите за концерта му на 30 януари са разпродадени още в началото на месеца. Макар това да е първото му гостуване в страната, прочутият изпълнител и носител на „Грами“ вече познава нашата култура. Обича българската музика – в нея открива жизненост, силна страст за живот. Има нещо в самата й тъкан, което усеща близко до себе си, по собствените му думи.
Музикантът печели критиката и публиката с безупречна техника и неповторимо богатство на звука. Концертирал е из целия свят и е свирил с повечето водещи световни оркестри и диригенти. Живее в Ню Йорк със съпругата си – цигуларката Адел Антъни, и трите им деца.
Роден е в Урбана, Илинойс, през 1971 г. Мести се с родителите си в Израел, където на седем години започва да учи цигулка в Музикалната академия „Рубин“. Получава годишна стипендия от Американско-израелската фондация за култура. На 10 години дебютира със Симфоничния оркестър на Йерусалим, а година по-късно свири и с Израелската филхармония под диригентството на Зубин Мета. През 1982 г. Шахам печели първа награда на конкурса „Claremont“ в Израел, после учи в Джулиард Скул при Дороти Дилей и Хио Канг.
Световната известност на Гил Шахам идва след 1989 г., когато е поканен да замести внезапно разболелия се Ицхак Пърлман за серия от концерти с Лондонския симфоничен оркестър и диригента Майкъл Тилсън Томас. След това гостува редовно на Нюйоркската, Берлинската, Виенската, Израелската филхармония, Симфоничния оркестър на Торонто, Чикагския и Бостънския симфоничен оркестър, Руския национален оркестър, Академия „St. Martin In The Fields“ и много други оркестри.
Гил Шахам се стреми да разшири репертоара си извън най-популярните цигулкови концерти. Изпълнява на рецитали и записва соловите творби на Й. С. Бах за цигулка и осъществява мултимедийни концерти с тях. Един от най-интересните му проекти е „Цигулковите концерти на 30-те“ – записи на творби от велики композитори на 20-и век, между които Берг, Прокофиев, Стравински, Шонберг, Барток, Шимановски, Бритън.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!