Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Посегателства, дълго пазени в тайна, за пръв път излизат в книга

Покушения срещу Ленин, Клинтън и Обама – в „Атентатите на ХХ век“

Покушенията срещу 73-ма държавни лидери и видни политически личности събира в новата си книга писателят документалист, изследовател на диктаторите и дългогодишен автор на в. „Борба“ Иван Първанов. Интригуващият сборник „Атентатите на ХХ век. Заговори, покушения, политически убийства“, тиражиран от издателство „Милениум“, ще бъде на книжния пазар до дни. Авторът представя най-интересните – успешни или осуетени, атентати срещу личности като Ленин, Рузвелт, Рейгън, Ицхак Рабин, Клинтън, Буш старши и младши, Махатма и Индира Ганди, Зоран Джинджич, Обама, Путин и много други. Специален раздел е посветен и на българските кървави посегателства, белязали кончината на Александър Стамболийски, Стефан Стамболов, Райко Даскалов, Алеко Константинов и Георги Марков.

Някои от описаните атентати доскоро са били дълбоко засекретени от службите за сигурност на различни правителства и за пръв път излизат в книга.

Иван Първанов разследва подбудите на извършителите, начина им на действие и предизвиканите последствия. Анализира и особената роля, която е изиграла всяка от нарочените жертви на световната сцена, и подчертава какво е провокирало недоволството към нея. Най-често мишена на атентати, според автора, стават авторитарни управници, които действат с желязна ръка, държат полицията и войската под контрол и обикновен преврат или метеж срещу тях е трудно да се организира. Затова на дневен ред идват покушенията. Този вид държавници са забележителни със своята харизма, с която увличат масите и предизвикват възторг и преклонение, смята писателят. Диктаторите са негови герои и в книгите „Кремъл – власт и смърт“, „Децата на диктаторите“, „Любовниците на властта“ и „Мавзолеи, гробници, мумии“.

Сценариите за атентатите срещу величията са многообразни – освен обичайните бомби и пистолети са използвани и специални убийствени устройства и вещества като „българския чадър“, букет с остриета, библия бомба и радиоактивен полоний. Нападателите най-често са или политически противници на държавниците, или пък луди, а понякога и двете. Тяхната лична история, психология, мотиви, планове и това дали и как понасят съответното наказание представляват любопитна част от историите.

Около много от световните лидери витаят легенди, че специални свръхсили пазят или застрашават живота им. Например, смята се, че врачки спасявали Хитлер от атентати, а африканска магия пазела Муамар Кадафи от смърт. Циганска клетва пък мори рода Кенеди.

Животът в някои случаи възтържествува благодарение на случайността, в която се оглежда съдбата. Огромен букет цветя спасява португалския принц Фелипе, като го скрива от погледа на атентаторите, когато през 1908 г. при покушение са застреляни брат му и баща му крал Карлуш I. Подобен късмет изважда и президентът Рузвелт. През 1912 г. той е прострелян в гърдите, но куршумът минава през калъфа му за очила и петдесетте страници на речта, която държи в ръце. Това смекчава удара и веднага след случилото се в продължение на час той е в състояние да чете словото си пред публика, докато кръв се стича по краката му.

Символ на сатанинската сила и изключителната роля, която може да изиграе един атентат, е убийството на австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд и съпругата му София на 28 юни 1914 г. в Сараево. То е формалният повод за избухването на Първата световна война.

Забележителен факт е, че в цялата история на САЩ до управлението на Клинтън покушенията над всички президенти взети заедно са по-малко отколкото тези срещу самия Клинтън. „Един от останалите незасекретени атентати е подготвен в Манила, Филипините, през 1996 г. от Осама бин Ладен. Президентският кортеж трябвало да мине по мост, под който бил заложен силен експлозив. Минути преди това обаче агентите от спецслужбите прихващат разговор по радиовръзка, в който се говори за сватба – код за атентат сред терористите, и се споменава, че „сватбарите ще минат по мост“. Агентите схващат скрития смисъл на посланието и моментално променят маршрута.

Руският президент Владимир Путин е един от световните политици, срещу когото има най-много организирани, но неосъществени атентати. Сред тях е и опит за взривяване на самолета му. „През 2014 г. след инцидента с малайзийския самолет, свален с ракета, в световните медии се появи информация, че целта на украинската зенитна артилерия е бил не самолетът на „Малайзия Еърлайнс”, а този на руския президент, но приликата между двата станала причина Путин да оцелее“, разкрива авторът.

ПИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *