12 четения

Продажбите на романа „1984“ се повишиха след изказвания на Доналд Тръмп

Продажбите на романа „1984“ на Джордж Оруел се повишиха след некоректни или неуместни изказвания на президента Доналд Тръмп и някои негови сътрудници, съобщи Асошиейтед прес.
Класиката на Оруел за общество, в което фактите се изкривяват и потискат в облак от дезинформация оглави списъка на бестселърите на Амазон във вторник вечерта. Покачването беше отбелязано след твърденията на администрацията на Тръмп, че церемонията по встъпването му в длъжност е била с рекордна посещаемост и заявлението му, че срещу него незаконно са гласували милиони души през есента.
Съветничката на Тръмп Келиан Конуей сътвори бисер в неделя, когато нарече твърденията му за присъствалите на церемонията „алтернативни факти“. Това незабавно предизвика сравнения в социалните медии с „1984„.
Книгата на Оруел не е единственото предупреждение в класацията на Амазон. На 46-о място в нея е романът „Това не може да се случи тук“, който е за избирането на авторитарен президент. На 71-о място е романът на Олдъс Хъксли „Прекрасният нов свят“.
Нараснаха продажбите и на анализа на Хана Аренд „Произходът на тоталитаризма“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!