14 четения

С караници и укори за високите данъци разпределиха как В. Търново ще харчи 66 млн. лв.

Реформаторите удариха рамо на ГЕРБ за приемането на общинския бюджет, БСП – твърда опозиция

С УКОРИ ЗАРАДИ ВИСОКИТЕ ДАНЪЦИ, КОИТО ВЕЛИКОТЪРНОВЦИ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПЛАЩАТ, И СЛЕД РАЗПАЛЕНИ ДЕБАТИ ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ РАЗПРЕДЕЛИХА как общината ще харчи тазгодишния си бюджет от 66 млн. лв. Групата на ГЕРБ очаквано получи дружеско рамо от реформаторите, за да се съберат необходимият брой гласове. Преди да го направят, те засипаха с комплименти кмета Даниел Панов, което предизвика подигравателни ръкопляскания в залата от останалите. С 27 гласа „за”, шестима „против” и двама „въздържал се” Великотърновският общински съвет прие проектобюджета и инвестиционната програма на общината за 2017 г., които са най-важните документи, утвърждавани от местните първенци. Срещу начина, по който се изразходват средствата, се обявиха от групата на БСП, Стефан Михайлов от движение „Царевград за Велико Търново”, а Веселин Узунов и Николай Илчев от АБВ се въздържаха. Един от най-активните опозиционери Стоян Витанов на няколко пъти влиза остро в словесни престрелки с управляващите, а повод за критиките му бяха най-вече високите данъци.

„6 МЛН.ЛВ. СА ПРИХОДИТЕ ОТ ТАКСА СМЕТ, 5 МЛН. ОТ ДАНЪК СГРАДИ, 3 МЛН. ОТ АВТОМОБИЛИТЕ, а вече месец време има улици, в които не е влизал снегорин. Попитайте хората дали са доволни да им се взимат толкова пари, срещу което газят преспите, а лятото си трошат колите в дупки. Знаете ли, че вече има записвания за поправка на гърнета заради леда в автоработилниците? Аз също се записах, защото си повредих колата в непочистена улица“, заяви от трибуната и колегата му Петко Тюфекчиев.

Повече от половин час подробен разчет на проекторамката направи лично кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов. Той изтъкна увеличението тази година на програма „Местни инициативи”, която вече е 450 000 лв., с 96 300 лв. е увеличена програмата за физическо възпитание и възлиза на 485 000 лв. Културният календар е с рамка 300 000 лв., същата сума е заделена и за реконструкция на уличната мрежа в кметствата и наместничествата на територията на общината.

Като „бюджет на възможностите“ определи документа Мирослав Трифонов от групата на „Реформаторския блок“. Той изрази задоволство, че партията му е внесла 21 предложения по инвестиционната програма, като повечето от тях са разгледани и предвидени в нея. Подкрепа за бюджета изразиха и съпартийците му, като Мария Илчева предложи в бъдеще да бъде увеличен туристическият данък, а Пламен Петров подчерта необходимостта от изработването на цялостна транспортна схема за Велико Търново. Според д-р Мавроди Калейнски трябва да бъде завишена сумата за социалните погребения.

„Оптимистичен“ нарече бюджет 2017 съветникът от патриотите Николай Цонев и подчерта, че тяхната група е доволна от увеличените средства за физическо възпитание, фонд „Инвитро” и културния календар.

Нейко Генчев от ГЕРБ пък призова колегите си да не пестят добрите думи за общинската администрация, постарала се да направи бюджета и инвестиционната програма, и предложи да се изработи стратегия за развитието на културата в общината. Издателят даде няколко примера, с които да подчертае твърдението си, че търновци стоят върху златна мина и би следвало да се възползват от културните и историческите си дадености. След критики по бюджетната рамка от страна на БСП, че обикновеният жител на общината нищо нямало да разбере от него и последвали сравнения с финансирането на София думата отново взе кметът инж. Панов. „Винаги съм казвал, че вие, от БСП, сте коректив, когато имате конструктивни предложения. Но когато разпространявате лъжи, съшити с бели конци, и то на пресконференции, не мога да го премълча. Недопустимо е, г-н Стоян Витанов, който сте бил заместник-кмет, да бъркате цифрите на отчета за деветмесечието на 2016 г. с проекторамката за 2017 г. И понеже много се грижите за заглавията във вестниците, мога да цитирам две от вашето време – за снежен ад по търновските улици и за продажбата на четири детски градини. И тъй като отново сме в изборно време, вие пак чертаете апокалипсиси и хвърляте лъжи в публичното пространство. Вместо всички да дадем пример за работа в името на общото благо. Питам ви аз – с какво вие помогнахте по време на наводненията в общината през 2014 г. Защото аз знам кой помогна – администрацията и неправителствените организации. И не сравнявайте Велико Търново със София” – коментира Даниел Панов. Съветниците единодушно приеха предложението на Росен Иванов от ГЕРБ римският фестивал, който се провежда в Никополис ад Иструм, да влезе в културния календар на общината.

„БЛАГОДАРЯ ИСКРЕНО И СЪРДЕЧНО НА ВСИЧКИ, КОИТО РАБОТИХА ПО ПОДГОТОВКАТА НА БЮДЖЕТА ЗА 2017 ГОДИНА НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО.

Благодаря на всички експерти, които работиха по подготовката на общинския бюджет в продължение на няколко месеца, включително в почивни и празнични дни. Благодаря на всички – политически партии, организации и граждани, които направиха разумни и реалистични предложения в хода на подготовката на бюджета. Благодаря на всички, които участваха в общественото му обсъждане. Благодаря на всички общински съветници, които подкрепиха бюджета, както и на онези, които направиха конструктивни и смислени коментари, забележки и предложения. Убеден съм, че с общи усилия ще успеем да превърнем 66 347 805 лева, какъвто е началният размер на общинския бюджет, в политики за превръщане на община Велико Търново в още по-добро място за живеене на всички граждани, по-привлекателно за многобройните ни гости от цял свят и още по-желано място за реализиране на инвестиционни, културни и образователни проекти“, каза в заключение след гласуването кметът Панов.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Ростислав ГРЪНЧАРОВ

3 коментара за “С караници и укори за високите данъци разпределиха как В. Търново ще харчи 66 млн. лв.

 • 27.01.2017 в 13:49
  Permalink

  Най-алчният общински съвет в РъБъ. Няма община в цяла България с толкова душмански данъци за колите. Да ви приседнат дано!

  Отговор
 • 27.01.2017 в 15:48
  Permalink

  Подкрепям колегата! с тези данъци да не очакват подкрепа на предстоящите избори!

  Отговор
 • 28.01.2017 в 17:41
  Permalink

  Най-шуробаджанашкият и крадлив общински съвет, обслужващ предимно бизнес разчитащ на Обществени поръчки. Скоро заминавам за чужбина и за мен ще бъде УДОВОЛСТВИЕ да не платя нито лев повече на крадливата ДС–арска псевдообщина .

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!