121 четения

Търновецът д-р Свилен Маслянков участва в екип за иновативно лечение на рак на гърдата

Хирургът д-р Свилен Маслянков, който е родом от Велико Търново, участва в екипа, приложил иновативен метод за лечение на рак на млечната жлеза. Интервенцията се извърши от интердисциплинарен екип от хирурзи, анестезиолог, лъчетерапевт, физик, рентгенолог и клиничен патолог и премина под ръководството на проф. Георги Тодоров, началник на Втора хирургия в УМБАЛ „Александровска“. Методът представлява третиране на туморното ложе чрез единична фракция на лъчение директно в оперативния разрез по време на хирургичната интервенция.

„По този начин се съкращава времето на лечение и то се завършва на място – по-бързо, по-удобно и по-ефективно, без да се налага пациентката отново да постъпва в болница“, обясни д-р Свилен Маслянков, който работи в клиниката по хирургия на УМБАЛ „Александровска“. Методът е подходящ при начални неметастазирали тумори на млечната жлеза. Другите му предимства са, че чрез 10 – 15-минутното облъчване по време на оперативната интервенция се избягва последващо продължително конвенционално лъчелечение. Този вид терапия намалява обема и дозата на радиационно облъчване на здравите тъкани и органи в съседство – бял дроб и сърце, и се постига по-добър локален контрол на болестта, с което се намалява рискът от локален рецидив.

Интраоперативното лъчелечение е общоприета в световен мащаб иновативна методика за лечение на рака на гърдата. Специалистите се надяват да бъде въведен в рутинната практика и в България заради съчетанието на органосъхраняващата хирургия с интраоперативно лъчелечение, което понижава значително риска от ранни и късни рецидиви на болестта. Освен това води до понижаване на смъртността и значително снижава риска от премахване на гърдата.

Ултрамодерната уредба за интраоперативно kV лъчелечение в клиниката по хирургия е една от топпридобивките на УМБАЛ „Александровска“, които здравното министерство осигури през 2015 г. със средства по Оперативна програма „Регионално развитие“. От четирите болници в страната, разполагащи с подобна система, „Александровска“ първа получи сертификат за експлоатация на високотехнологичното оборудване, а д-р Свилен Маслянков е част от екипа на клиниката по хирургия в университетската болница от 2012 г. Преди това работи 14 години работи като хирург в търновския онкологичен център. Въпреки че практикува в столицата, д-р Маслянков преглежда пациенти и във Велико Търново. Участва в редица престижни международни форуми и специализирани курсове в цяла Европа. Автор е на първото у нас проучване за качеството на живот на пациентите с колоректален рак след оперативното им лечение, каквото досега не бе правено. Книгата дава възможност на хирурзите и студентите по медицина да се запознаят с резултатите от различните видове оперативни интервенции.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *