90 четения

Учителка по физика стана Читател на годината в търновската библиотека

УЧИТЕЛКАТА ВАНЯ БОЯДЖИЕВА Е НОСИТЕЛ НА ПРИЗА „ЧИТАТЕЛ НА ГОДИНАТА 2016” НА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „П. Р. СЛАВЕЙКОВ” ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Около 200 заглавия е успяла да прочете г-жа Бояджиева за 12 месеца, което я превръща в най-четящия търновец. Тя е учител по физика в Старопрестолната гимназия по икономика в старата столица.

На официална церемония вчера тя получи плакет от зам.-директора на библиотеката Калина Иванова, книга и грамота. Освен това Ваня Бояджиева ще има възможност да отиде в Европейския парламент в Брюксел.

„Четенето ми е хоби от ученическите години, когато дори си водих читателски дневник. След това продължих да чета, но спрях да записвам заглавията на книгите за много дълго време. Сега съм възстановила и това си хоби. Чета, преписвам цитати, които са ме докоснали, сканирам цели страници“, разказва г-жа Бояджиева. Тя започнала отново да си води читателски дневник, след като много дълго време търсила продълженията на една от любимите си книги, но понеже не помнела заглавието, все не успявала да стигне до втория том. Става дума за „Огненият херцог“ на Джоел Розенберг, която е книга първа от трилогията му „Пазители на скритите проходи“.

„Чета всичко. И български автори обичам, и фантастика, и исторически романи. Прочела съм всичко на Джоджо Мойс, Гийом Мюсо, Людмила Филипова, Антон Дончев. Но любимата ми книга е „Холографската вселена“ на Майкъл Толбот“, казва още г-жа Бояджиева. Освен че самата тя чете, прави всичко възможно да запали в учениците си любов към книгите. В момента е класен ръководител на 11-и клас, паралелката по икономическа информатика.

Преди години, когато започнала да води клуб по математическа лингвистика по проект „Успех“, се опитала да купи възможно най-интересните книги по темата и така създала малка библиотека в гимназията. Клубът продължава да съществува и тази година, вече по новата програма на Министерството на образованието и науката „Твоят час“. Заради многото си ангажименти в училище Ваня Бояджиева признава, че чете вечер и най-вече нощем. Но няма ден, в който да не отвори поне за няколко минути книга.

Ваня Бояджиева е читател на търновската библиотека от 1980 г., когато пристигнала да живее в старата столица. Дотогава била читател на библиотеката в родния си град Казанлък, където има картон от четиригодишна.

Своеобразното състезание се провежда за втора година и е национална кампания. Идеята за нея е на зам.-председателя на Групата на ЕНП в Европарламента Мария Габриел и Столична библиотека с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация. Основната цел на кампанията е да насърчи четенето сред всички възрасти. В инициативата се включиха регионалните библиотеки в страната, всяка от които излъчи своя читател. Наградата за всички, отличени с приза, е посещение на Европейския парламент в Брюксел.

С. БОЯНОВА

Сн. авторката

Един коментар за “Учителка по физика стана Читател на годината в търновската библиотека

  • 30.01.2017 в 0:29
    Permalink

    По-калпава снимка не можахте ли да и направите или искате да я представите като изтрещяла читанка?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *