9 четения

27 януари: Съществени промени на времето не се очакват, температурите остават под нулата

През нощта в повечето равнинни и полупланински райони ще има незначителна облачност. Около р. Дунав ще бъде облачно с намалена видимост. Ще бъде почти тихо. Минималните температури ще бъдат между минус 15 и минус 10. За В. Търново се очаква минимална температура минус 12 гр. Преди и около обяд в повечето равнинни и полупланински райони ще има променлива облачност. Около р. Дунав ще преобладава време със значителна облачност и намалена видимост. След обяд навсякъде ще се установи време с незначителна облачност до ясно. Ще духа слаб вятър без определена посока, на моменти ще бъде тихо. Максималните температури ще бъдат между минус 3 и 0. За В. Търново се очаква максимална температура минус 2. Атмосферното налягане ще се понижава. Над централните части на Стара планина преди обяд ще има променлива до незначителна облачност. Над западните части на планината ще преобладава слънчево време. След обяд над западните и централни части на Стара планина ще преобладава време с незначителна облачност. Ще духа умерен до силен вятър от север. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около минус 2, а на 2000 м около минус 7 – минус 5. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 17.2 през 2002 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 17.0 през 2006 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 37 минути и ще залезе в 17 часа и 24 минути. Фаза на Луната: едно денонощие преди новолуние.

В събота преди обяд над централните части на Северна България ще има променлива облачност с временни увеличения. В северозападните райони на Северна България ще преобладава слънчево време. След обяд навсякъде ще преобладава време с незначителна облачност. Ще духа слаб вятър, предимно от североизток, на моменти ще бъде почти тихо. От неделя до четвъртък около р. Дунав и част от равнинните райони около р. Дунав (с по-малка надморска височина) ще има значителна облачност и намалена видимост. Над полупланинските и планински райони ще преобладава ясно време. Ще духа слаб вятър, предимно от източната четвърт, на моменти ще бъде почти тихо. Минималните температури ще бъдат между минус 15 и минус 10, в местата с котловинен характерна релефа до минус 18. Максималните през деня ще достигат до минус 5 – 0. От неделя до четвъртък ще преобладава относително по-топло време спрямо петък и събота – в местата в които ще бъде облачно минималните температури ще бъдат между минус 8 и минус 5, а максималните ще бъдат около минус 4 – минус 1. В местата с незначителна облачност до ясно минималните температури ще бъдат между минус 11 и минус 8, а максималните ще бъдат около минус 2 – 1.

Над централните части на Стара планина в петък и събота ще има променлива облачност. В западните части на планината ще има незначителна облачност. Ще духа умерен до силен вятър, в петък от север, в събота от източната четвърт. От неделя до четвъртък над западните и централни части на Стара планина ще преобладава време с незначителна облачност до ясно и вятърът ще бъде слаб до умерен от изток-североизток. Максималните температури на 1200 м през целия период ще бъдат около минус 2 – 0. На 2000 м температурите през целия период ще бъдат с около 3 – 5 по-ниски от тези на 1200 м.

 

 

НИМХ – Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!