17 четения

37 ресурсни учители работят с 500 деца със специални образователни потребности

С 37 РЕСУРСНИ УЧИТЕЛИ РАЗПОЛАГА ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ТАЗИ ГОДИНА. Всички тези педагози, които работят с децата със специални образователни потребности, са част от екипа на Регионалния център, създаден, за да подкрепя процеса на приобщаващото образование на тези ученици.

Според новия образователен закон ресурсните учители вече са разпределени по училища и екипите ходят на място да работят с децата. 11 педагози са назначени в училища във Велико Търново, 10 работят в Павликени, шестима – в Горна Оряховица. В останалите общини тези учители са между един и трима. „На тези учители заплащането осигурява Ресурсният център, но има и три училища, които успяха да се справят с бюджета си, имат необходимост и назначиха свои ресурсни педагози. Училищата в Елена и Стражица и „Димитър Благоев” в Свищов си имат учители на щат. Така е вече и в три търновски училища – „Св. Патриарх Евтимий”, „Димитър Благоев” и СУ „Емилиян Станев”, обяснява директорът на центъра Донка Дончева. В тези училища децата със специални потребности са между 13 и 14 и това е наложило назначаването на специалните учители.

Освен това в три училища – ОУ „Димитър Благоев” във Велико Търново, в „Климент Охридски” в Павликени и в гимназията в Полски Тръмбеш, по проекти са сформирани цялостни екипи с ресурсни учители, психолози и логопеди.

Около 500 са децата със специални образователни потребности в област Велико Търново. Те учат в масовите училища и в Помощното училище, което работи в старата столица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!