42 четения

Кения снабди лъв с проследяващо устройство, за де не броди из града

Кенийските власти поставиха проследяващи устройства на 6 от 36-те лъва, които живеят в резерват в близост до столицата, за да предпазят животните от нежелани контакти с хора, предава агенция Ройтерс.
Жителите на столицата непрекъснато смаляват хабитата на дивите животни в Националния резерват на Найроби, който бе основан през 1946 година. Той дава възможност на посетителите да се срещнат с лъвове, жирафи,зебри и други представители на фауната.
От управата на парка отбелязаха, че в момента има шест лъва от парка, към чиито нашийници са прикрепени сателитни проследяващи устройства. Оборудването им със споменатата техника стана в рамките на проект, стартирал през 2014 година. Информацията от хищниците се получава в реално време и се предава на управата на резервата. Тя може да реагира и да изпрати екипи на места, в които лъвовете прекалено много са се доближили до хората. По този начин се избягват конфликти.
Миналата година рейнджърите бяха принудени да застрелят един лъв, който се разхождаше извън пределите на парка. Друг пък беше пронизан с копие в предградие на Найроби.
Защитниците на природата изтъкват, че все повече лъвове бягат от резервата, тъй като през него бе прекарана жп линия и шумът от влаковете смущава живота им и те търсят по-спокойни места.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!