27 четения

Новозеландска организация предлага парична награда за вид птица, който вероятно е изчезнал

Новозеландска благотворителна организация предлага 5000 новозеландски долара (3632 щатски долара) за предоставени наблюдения на птицата кокако, обитаваща Южния остров, предаде ДПА. Има обаче уловка – ендемичният вид най-вероятно е изчезнал.
Птицата с отличителна оранжева обица на врата е уникална за Нова Зеландия и преди време е широко разпространена в горите на Южния остров и остров Стюарт.
Преди 2013 г. тя беше обявена за изчезнала, но след няколко наблюдения в списъка беше прекласифицирана под фразата „недостиг на данни“, като по този начин се предизвика търсенето на повече информация за вида.
Залавянето на вероятно най-рядката птица на света е спешно, заяви председателят на благотворителната организация за южноостровното кокако Юън Кенеди.
„Ако тя все още съществува, ще има много малко представители на вида. Трябва много скоро да открием къде се намират, за да е по-успешно опазването им“, каза той.
Възнаграждението ще бъде изплатено веднага, след като група новозеландски експерти орнитолози се съгласят, че птицата наистина съществува.
Всеки, който мисли, че е видял или чул птицата, може да публикува наблюденията си на страницата на организацията. Тъй като не съществува снимка на птицата, там е публикувано дигитално изображение на кокако, обитаващо Северния остров. Така хората ще добият представа как изглежда разновидността на птицата за Южния остров.
В периода около 1800 г. кокакото заема широка територия на Южния остров, но броят намалява бързо след появата на котките, корабните плъхове и белките. До края на 19 в. птицата става много рядък вид. Последното регистрирано наблюдение е в парка „Маунт Ъспайъринг“ през 1967 г.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *