10 четения

Номинираха за кандидат-депутати Валентин Ламбев, Весела Лечева, Мариана Бояджиева и Николай Теодосиев

„Корупция“, „бедност“ и „престъпност“ бяха най-използваните думи на вчерашната общинска конференция на търновските социалисти

ЧЕТИРИМА КАНДИДАТ-ДЕПУТАТИ ИЗДИГНА ОБЩИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА БСП ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО НА ВЧЕРАШНАТА СИ КОНФЕРЕНЦИЯ, която продължи около 6 часа при напълно отворени за журналистите врати. След дебати по устава и предизборната платформа малко над 160 делегати дадоха доверието си на областния и общински председател на партията Валентин Ламбев, който събра 120 гласа, на Весела Лечева – член на Изпълнителното бюро, за която гласуваха 116 социалисти, на досегашната народна представителка Мариана Бояджиева, която получи вот от 114 гласа, и на кмета на село Дичин Николай Теодосиев, събрал подкрепата на 63-ма свои съпартийци. От тук нататък номинациите ще постъпят в Областния партиен съвет, който ще реди областната листа, съобразявайки се с номинациите на всичките десет общински структури. Само водачът ще бъде определен от националното ръководство, като засега в оспорвана вътрешнопартийна битка са тъкмо Лечева, Ламбев и Бояджиева, които са и най-вероятните първи три имена в бъдещата листа. Тъй като изборите ще се проведат по старите правила, с преференциално гласуване, никой освен водача няма да бъде сигурен депутат, защото преференциите могат да пренаредят листата, както се случи преди две години и половина с кандидатите на БСП във Велико Търново.

А иначе конференцията мина при запомнящи се дебати. „Големият въпрос е дали сме готови да се опълчим на мафията и престъпността на битово ниво, което очакват от нас, българите – усещане за справедливост. БСП е алтернатива, която цели да спечели максимален брой граждани на своя страна в изборите“, заяви пред конференцията Весела Лечева, която представи акценти от предизборната програма на партията.

Сред предложенията, с които социалистите ще се явят на предсрочните избори, са специално законодателство за публичните предприятия с над 50% държавно или общинско участие. Въвеждане на мениджърско управление и конкурсно начало, отчетност и прозрачност в управлението. Създаване на фонд „Индустрия“ с начален капатиал от 500 млн. лв. за дялово финансиране на предприятия, изпълняващи определени критерии, сред които десетгодишна стратегия, определен брой работни места, наемане на млади специалисти. Ще бъде създаден и друг работен фонд – „Иновации“, с капитал от 150 млн. лв. за подкрепа на млади български инженери и специалисти, които да създават свои фирми и да развиват свои марки. В предизборната програма на левите са още финансиране на малките и средни предприятия чрез капиталовия пазар, преструктуриране на Националния гаранционен фонд, като държавата запази мажоритарен пакет в него, нулева ставка на данък печалба за две години за фирми, създадени от предприемачи до 25-годишна възраст, създаване на нови финансови инструменти от държавата и общините, които да осигурят дългосрочно финансиране на инфраструктурни обекти. Освен тези икономически мерки БСП предлага решения в областта на енергетиката, земеделието, образованието, културата, здравеопазването и социалната политика. Най-често в залата обаче вчера търновските социалисти споменаваха думите „бедност“, „корупция“ и престъпност“. В този смисъл Роза Мишева подчерта, че всички партии „бръщолевят“ за борба с корупцията, но никой не прави нищо реално, в това число и елитът на БСП.

„Държавата ни е полигон за изпробване на различни политически практики, а целия елит праща децата си в чужбина. Нека да се преосмисли това поведение и да се създадат условия младите да се връщат, така ще решим и част от проблемите на демографията“, препоръча Мишева. Тя заяви, че политиците над 50-годишна възраст трябва да се подлагат на скрининг, каквито искания отправиха делегатите за лекарите, тъй като „някои другари на пределна възраст“ още искат да са фактор, а не си давали сметка, че аплаузите за тях са за това, което са били, а не за това, което са сега.

Д-р Анета Мануилова поиска БСП да запази системата за пръстовите отпечатъци, тъй като тя гарантирала контрол, а предложения в областта на спорта, които да влязат в програмата на социалистите, направи Атанас Атанасов. Сергей Стойков път заяви, че БСП трябва да провежда разумна данъчна политика, да внимава по въпроса с коалициите и препоръча конгресът, който ще се проведе на 4 и 5 февруари, да се съсредоточи не върху промените в устава, а върху предизборната програма. Относно новия устав стана ясно, че той е от цели 40 страници. Най-важните промени в него са председателят на партията да се избира пряко и мандантност за депутатите, които имат право да заемат тази изборна длъжност, за не повече от три мандата, бяха приети нееднозначно от търновските социалисти. По думите на Стоян Витанов уставът е конституцията на БСП, но едва ли времето преди изборите е най-добрият момент за основни промени.

В хода на конференцията имаше няколко момента, които нажежиха атмосферата и предизвикаха напрежение в залата. Такъв почти конфликтен въпрос се оказа отсъствието на дългогодишния търновски бивш депутат и член на националното ръководство Бойко Великов. Негови защитници отправиха укор към настоящото общинско ръководство, че не бил поканен, други пък го извиниха, че не бил в добро здравословно състояние. Напрежение провокира и една от кандидатдепутатските номинации в лицето на Симона Лазарова. Оказа се, че тя от половин година живее и работи в чужбина, но въпреки това не си е направила самоотвод, когато съпартийци са я уведомили, че за нея има номинация. След кратък, но доста горещ спор все пак форумът гласува отвод на младата социалистка и така тя отпадна от надпреварата. Самоотводи пък си направиха почти половината от пърновачално номинираните 16 търновски социалисти.

ВПРОЧЕМ МЕЖДУ ПРЕДЛОЖЕНИЯТА БЕ И ЕДНА ДОСТА ЕКЗОТИЧНА ИДЕЯ, А ИМЕННО ПРОЧУТИЯТ В ЦЯЛ СВЯТ ВИРТУОЗЕН ИЗПЪЛНИТЕЛ НА КАВАЛ ТЕОДОСИЙ СПАСОВ да намери място в гражданската квота на БСП без значение от избирателния регион. Това предложение ще отиде в националното ръководство на партията и то ще има думата за т. нар. гражданска квота.

След като това се изясни, последваха и самоотводите. Мирко Робов пръв повлече крак и заяви, че на тези избори БСП трябва да си даде много ясна сметка, че гражданите искат промяна – нови хора в листите, нова политика.

„Ако някой каже, че аз съм лицето на промяната, това ще е капитална грешка, защото освен тези, които са ме номинирали, другите ще си помислят докога партията ще се тътрузи с такива като мен. Правя си отвод и призовавам Весела Лечева да е наш водач. За последен път такава фигура от национална величина имахме с акад. Благовест Сендов преди 20 години“, подчерта Робов.

Младият социалист Стефан Стефанов, който е и бивш заместник областен управител също си направи самоотвод. Той обаче игра контра на Робов и заяви, че в листата освен новите лица трябва да останат и опитните. Поименно Стефанов назова Весела Лечева, кмета на Дичин Николай Теодосиев, както и досегашния депутат Мариана Бояджиева. Според Стефанов, въпреки че областта ни имаше само един червен депутат, Бояджиева е свършила работа за петима. Отводи си направиха още учителката Валентина Стоянова, Димитър Чолаков, Анета Мануилова. Останалите в надпреварата пък обосноваха в няколкоминутни изказания как точно ще допринесат за имиджа на БСП в предстоящите избори. След това започна тайното гласуване, което продължи няколко часа.

Елена ЧАМУРКОВА

2 коментара за “Номинираха за кандидат-депутати Валентин Ламбев, Весела Лечева, Мариана Бояджиева и Николай Теодосиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!