88 четения

Преоборудването на болницата в Горна Оряховица продължава с пълна сила

С нов апарат се сдоби отделението по УНГ болести

С нов модерен апарат се сдоби отделението по УНГ болести в болницата в Горна Оряховица. Той бе доставен в края на декември и вече се използва от специалистите в отделението. Придобивката е на стойност около 14 000 лв. и е част от голяма обществена поръчка за 180 000 лв., която болницата направи с помощта на общината за закупуване на нова апаратура за няколко отделения.

„С фиброларингоскопа може да се извършва много по-прецизна диагностика. С него може да се огледа например носоглътката за попаднали чужди тела, за полипи или ракови образувания. Използването му улеснява самия преглед, тъй като преди процедурите бяха неприятни за пациента, докато с фиброларингоскопа прегледът е много по-щадящ“, обясни д-р Атанас Атанасов – специалист УНГ и началник на отделението, което е и единственото в цялата Великотърновска област за лечение на тези заболявания. Годишно през отделението по УНГ болести в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ минават над 350 души. В него работят трима специалисти – д-р Атанас Атанасов, д-р Сергей Димитров и д-р Иван Гонгалов. Най-честите пациенти, които идват в отделението през зимата, са с проблеми в гърлото, докато лятото преобладават болните, които търсят помощ заради възпаления на ушите.

Сред бъдещите планове на специалистите е да започне оперативно премахване на сливиците при деца. С развитието на имунологията се доказа, че сливиците не са никак безобиден орган в човешкото тяло, а имат важна функция за имунната система. Затова и не трябва да се отстраняват след първата ангина, допълни д-р Атанасов. Но когато примерно в необичаен сезон – през лятото, едно дете боледува три-четири пъти от тонзилит, когато той стане хроничен, започват да се произвеждат антитела, които се натрупват в определени структури в тялото“, обясни специалистът. По думите му това може да доведе до ендокардити, ревматизъм и други усложнения. В тези случаи сливиците трябва задължително да се премахнат.

Освен в УНГ отделението през последните два месеца в горнооряховската болница бяха доставени няколко нови апарати. С нов фиброгастроскоп от най-висок клас бе оборудван обновеният гастроентерологичен кабинет към Първо вътрешно отделение. Очното отделение разполага с факоемулсификатор, който се използва за лечение на катаракта. За нуждите на кардиологичното отделение бяха закупени монитори за следене на показателите на пациентите, а за отделението по реанимация бяха доставени дефибрилатор и електрокардиограф. Сред бъдещите планове за обновяване на МБАЛ „Св. Иван Рилски” е тази година да бъде закупен компютърен томограф или скенер.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!