Тайната на дългата младост е в седемчасовия сън, водораслите и кафето

Тайната на дългата младост е в седемчасовия сън, водораслите и кафето, твърди д-р Елизабет Блекбърн, която спечели Нобелова награда за откриването на теломерите, определящи дали стареем добре, съобщи в. „Дейли мейл“.
Прекаляването с газирани напитки обаче състарява като тютюнопушенето с цели пет години.
Теломерите са защитните крайчета на хромозомите, които предпазват ДНК от увреждане. Известно е, че те се скъсяват с годините. Миниатюрна разлика в дължината им може да покаже риск от рак или Алцхаймер.
Според д-р Блекбърн теломерите се износват бързо също от хроничен стрес, йо-йо диети, бял хляб, захар. Средиземноморската диета, богатите на витамини водорасли и няколко кафета дневно обаче могат да ги удължат.
Дължината на теломерите се наследява не само от родителите. Тя се определя и от начина на живот и стреса. При натрупване на килограми в кръста, рискът от тяхното съкращаване се увеличава с 40 процента. Те обаче могат да бъдат стабилизирани с диета, движение и сън.
Достатъчният сън поддържа теломерите млади, както и кафето. Изследване сред 4000 жени установи, че пиещите кафе имат по-дълги теломери.
Пълнозърнестите храни, водораслите, морската храна, зеленчуците също помагат за по-дълги теломери, установиха корейски учени. А според американски експерти, въглехидратите и млечните продукти не са техни врагове, за разлика от газираните напитки. Теломерите на хората, които пият по две газирани напитки дневно, са с пет години по-стари. Чаша газирано дневно увеличава възрастта на теломерите с две години и човек става по-податлив на болести като диабет.
Сред храните, които намаляват дължината на теломерите, са обработеното месо, оризът, макаронените изделия, бисквитите, сладоледът.
Тези препоръки са публикувани в новата книга „Ефектът на теломерите“, написана от д-р Блекбърн съвместно с д-р Епел от университета на Калифорния.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.