5 четения

Фермери излизат на протест, настояват за еднакви правила за подпомагане

Да бъдат въведени еднакви правила при разпределянето на субсидиите за всички овцевъди и козевъди. За това настояват от Националната овцевъдна асоциация и Асоциацията за развъждане на млечни породи кози. На пресконференция в петък представители на двете организации обявиха, че днес излизат на национален протест пред Министерството на земеделието и храните. Очаква се в него да се включат над 1000 души от цялата страна. Те се заканиха да изливат мляко, да хлопат с чанове и звънци, докато исканията им бъдат чути и не бъдат поканени за разговор в земеделското министерство.

Причината за недоволството им е Наредба 3, според която само животновъдите, които отглеждат млекодайни животни, са задължени да доказват продукцията си, а останалите направления в животновъдството – месодайно и автохтонно (защитени породи), са изключени от това задължение. От двете асоциации смятат, че това е дискриминационна политика, която разединява бранша.

„Ние искаме равни права и задължения за всички нас, които участваме за някакво подпомагане. Когато става въпрос за подпомагане, обвързано с производството, това само по себе си означава, че трябва да има производство, то трябва да се доказва и който отговаря на всички изисквания, да бъде подпомогнат“, заяви Янка Попова – председател на Националната овцевъдна асоциация. Тя и колегите й посочиха, че с тези промени ще бъдат ощетени над 2300 фермери.

Другият проблем, пред който са изправени, е, че от тази година трябва да избират дали да получават европейски пари или средства от бюджета. Затова фермерите искат да се запази възможността за комбинирано участие по схемите „Преходна национална помощ за овце майки и кози майки“ и „Помощ, обвързана с производството на овце майки и кози майки под селекционен контрол“.

Допълнителни затруднения на фермерите създава Наредба 26, която налага несправедливи ограничения за директните продажби на мляко, количествата за преработка и ограничаването на продажбите в определени административни области. „Несправедливо е фермерите да са ограничени да преработват само 30% от продукцията си, а останалата част да продават на мандрите. Фермерите не могат да излязат и на пазара, защото има и друго ограничение – да продават само в своята или съседна административна област”, обясни Деан Тодоров от Асоциацията за развъждане на млечни породи кози и допълни, че на практика държавата ги принуждава да продават евтино млякото си на мандрите, за да докажат производство и да бъдат подпомогнати.

Представителите на двете асоциации заявиха, че ще изпратят отворено писмо до президента ген. Румен Радев, в което ще изложат своите възражения. Те са категорични, че в протеста няма нищо политическо, а е съобразен с крайния срок на наредбите, който изтича на 29 януари. До момента всички техни становища, изпратени до Министерство на земеделието и храните, са без отговор. Затова стачните действия са насрочени за днес – 30 януари, и ще продължат, докато исканията им не бъдат чути.

В. ВАЛЕНТИНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!