8 четения

Фирмите, които задължават служителките си да носят високи токчета, нарушават закона

Британските фирми, които принуждават служителките си да носят високи токчета и грим на работното място, нарушават закона, установи парламентарна комисия, цитирана от ДПА.
Над 150 хиляди подписа бяха събрани под петиция срещу „отживелите и сексистки дрес кодове“ в Обединеното Кралство. Инициативата беше стартирана от рецепционистката Никола Торп, която била уволнена за това, че се явила на работа с обувки с плоска подметка. Тя призова парламентарната Комисия по въпросите на жените и равноправието да разгледа случая.
В „Портико“, службата на Никола Торп, всички дами трябвало на определени интервали да си слагат грим на работното място, да са на високи токчета между 5 и 10 сантиметра и редовно да боядисват корените на косите си, ако те започнат да сивеят. Фирмата дори настоявала служителките й да лакират ноктите си със строго определена палитра цветове.
Парламентарната комисия разгледала и приложени медицински свидетелства към петицията, свидетелстващи за неблагоприятните здравни последствия от носенето на високи токчета. Тя установи, че налаганите дрес кодове от някои фирми противоречат на закон от 2010 година, забраняващ подобни дискриминационни практики.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!